петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Осам земаља ЕУ упозорило Трампа да “може да пропадне сваки израелско-палестински мировни план ако није заснован на границама пре рата 1967.”
Хроника

Осам земаља ЕУ упозорило Трампа да “може да пропадне сваки израелско-палестински мировни план ако није заснован на границама пре рата 1967.”

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 19. децембар 2018.

Њујорк -- Осам земаља ЕУ упозорило председника САД да би могао пропасти сваки израелско-палестински мировни план ако није заснован на границама пре рата 1967. године.

"Ми чланице Савета Европске уније, желеле бисмо да поновимо још једном снажну посвећеност ЕУ међународно договореним параметрима за праведан и трајан мир на Блиском истоку, заснован на међународном праву, релевантним резолуцијама УН и ранијим споразумима", наводе амбасадори осам земаља у заједничком саопштењу прочитаном синоћ новинарима.

У саопштењу се упозорава да "сваки мировни план који не признаје те међународно договорене параметре ризикују да буде осудјен на пропаст".

Амбасадори су се обратили новинарима у седишту УН у Њујорку након састанка Савета безбедности посвећеног израелско-палестинском сукобу.

Амбасадорка САД у УН Ники Хејли рекла је састанку да међународна заједница мора подржати тај план који још није представљен, пренели су израелски медији.

"План ће бити другачији од свих претходних. Кључно питање је да ли ће се одговор разликовати", рекла је Хејли, оценивши да успех зависи делом од подршке ЕУ и арапских земаља.

Међутим, представници земаља чланица ЕУ који су говорили на састанку, Велике Британије, Француске, Холандије, Пољске и Шведске рекли су САД да план мора потврдити постојећа разумевања која се односе на решење сукоба по моделу две државе.

Саопштење које је после прочитано потврдиле су и Белгија, Италија и Немачка.

"ЕУ је истински убеђена да постизање решења о две државе засноване на границама из 1967. године с Јерусалимом као главним градом за обе државе јесте једини одржив и реалан начин да се оконча сукоб и постигне трајан и праведан мир", наведено је у саопштењу у којем се додаје да план да би успео мора да узме у обзир безбедносне потребе оба народа и да мора такодје подржавати "палестинске аспирације за државношћу, суверенитетом, окончањем окупације и решењем свих питања коначног статуса у складу са Резолуцијом СБ УН 2334 и ранијих споразума".

У Шестодневном рату 1967. Израел је освојио појас Газе и Западну обалу с источним Јерусалимом. Палестинци намеравају да на тим територијама оснују своју независну државу.

Заменик министра у кабинету израелског премијера Михаел Орен одговорио је данас на став ЕУ, оценивши да је тај блок земаља ирелевантан за преговарачки процес и да Израел не може на њих да се ослања с обзиром да сматрају да је амерички план осудјен на пропаст ако не испуни критеријуме.

"Кад то кажу они мисле да ће они узроковати пропаст ако план не усвоји палестинску позицију", рекао је Орен, бивши амбасадор у САД.

(Бета) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер