субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Оливер Вархељи: Спреман сам да се лично ангажујем у Србији како би све стране учествовале на изборима 2022.
Хроника

Оливер Вархељи: Спреман сам да се лично ангажујем у Србији како би све стране учествовале на изборима 2022.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 19. октобар 2021.

Комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је на представљању Извештаја Европске комисије о напретку земаља Западног Балкана да у Србији постоји ново опредељење за спровођење реформи, наводећи да би уставни амандмани ради јачања независности правосуђа требало да буду довршени до краја године. "Србија мора да продуби реформе у борби против корупције, слободе медија, домаћег процесуирања ратних злочина и борби против организованог криминала", нагласио је Вархељи.

„Напредак Србије по питању владавине права и нормализација односа са Косовом су од фундаменталног значаја и наставиће да одређују укупан ритам преговора о приступу Србије ЕУ“, казао је Вархељи на конференцији за новинаре у Стразбуру.

Он је поздравио што је Србија испунила норме за отварање Кластера 3 – конкурентност и инклузивни раст и Кластера 4 – зелена агенда, додајући да ЕУ „подржава амбицију Србије да што пре отвори нове кластере на основу њеног напретка у реформама“.

На питање новинара шта га је убедило да препоручи отварање тих Кластера, он је навео да је „јасно шта је требало да буде испуњено, јасни су критеријуми, и Србија их је испунила, е, сада Савет ЕУ мора на то да пристане“.

Представљајући укратко оцене ЕК о напретку сваке земље појединачно, комесар за проширење је указао да је кашњење са отварањем преговора са Северном Македонијом и Албанијом имало негативан утицај на кредибилност ЕУ.

„Обе земље су испуниле услове за отварање преговора и важно је да се што пре одрже међувладине конференције“, истакао је Вархељи и додао да је Албанија остварила опипљиве и одрживе реформе, посебно у области правосуђа и борби против организованог криминала, док од ње још очекују напредак по питању слободе медија.

Када се ради о Северној Македонији, комесар за проширење је казао да је та земља показала одлучност и напредовала у реформама у области правосуђа и борбе против организованог криминала.

Он је указао да је проширење дугорочан процес и да у региону постоје изазови који се морају решити одмах.

Подсетио је и на Економско-инвестициони план за подршку Западном Балкану од 30 милијарди евра, рекавши да ће „спровођење тог пакета помоћи да се премости огроман економски јаз између региона и ЕУ.

Истакао је, као и раније у Спољнополитичком комитету Европског парламента, важност регионалне сарадње.

„Недавна дешавања су показала колико су поделе дубоке и колико је потребно уложити труда у развијање добросуседских односа“, истакао је Вархељи.

Говорећи о напретку Црне Горе, поручио је да та земља мора даље да појача напоре у решавању отворених питања, укључујући слободу изражавања, слободу медија и борбу против корупције и криминала.

Спреман сам да се лично ангажујем у Србији како би све стране учествовале на изборима

Вархељи је раније у Спољнополитичком комитету Европског парламента изјавио да је једини начин да Западни Балкан напредује ка Европској унији (ЕУ) регионална сарадња и његова молба за свих шест партнера у региону је да се врате Заједничком регионалном тржишту. У веома смо критичном тренутку и ако не донесемо одлуке које можемо, ако изгубимо ниво односа са Западним Балканом, биће то наша грешка, упозорио је европски комесар Оливер Вархељи и нагласио спремност да се лично ангажује у Србији како би све стране учествовале на изборима 2022. године.

Одговарајући на питања посланика Спољнополитичког комитета Европског парламента о иницијативи Отворени Балкан, Вархељи је рекао да је ЕУ активни заговорник заједничког регионалног тржишта како би се употпунио Економско-социјални план ЕУ и Берлински процес.

Говоримо о могућности преласка граница у региону са личним картама, признању диплома и професионалних квалификација, слободном кретању капитала, лакшим плаћањима.

То су припреме за чланство. Идеја (Отворени Балкан) долази из региона, прво се звала мали шенген, желимо да сви партнери буду присутни и да то буде под ЕУ кишобраном.

Молим свих шест партнера да се врате заједничком регионалном тржишту, рекао је Вархељи.

Вархељи је оценио и да је заједничко регионално тржиште начин са деескалацију односа између Србије и Косова.

До тога долази малим корацима на терену, који доносе безбедност за људе и бољи свакодневни живот. Зато је важно тржиште и то морамо постићи да немамо увек исти конфликт, рекао је Вархељи.

Када је реч о случајевима високе корупције у Србији, Вархељи је нагласио да је Србија усвојила кодекс понашања за парламентарце, усвојен је ревидиран Закон о спречавању корупције на основу ГРЕКО препорука.

Има још посла, али то узимам као позитиван знак и желимо да видимо како се закон примењује у пракси, истакао је он.

Слажем се да је потребно отворити преговоре са Северном Македонијом или одобрити визну либерализацију за Косово, одговорио је Вархељи на питање, наглашавајући да су државе-чланице те које доносе одлуку.

Молим вас да нам помогнете да их убедимо, додао је Вархељи.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер