Početna strana > Hronika > Oleg Deripaska: Oko 250 banaka u SAD neće preživeti dužničku krizu koja je počela u SAD
Hronika

Oleg Deripaska: Oko 250 banaka u SAD neće preživeti dužničku krizu koja je počela u SAD

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. maj 2023.

Ruski milijarder Oleg Deripaska smatra da oko 250 američkih banaka neće preživeti dužničku krizu koja je počela u SAD.

"Sada je već jasno da oko 250 regionalnih američkih banaka definitivno neće preživeti ovu krizu. Štaviše, petina je već mrtva", napisao je Deripaska.

"Drama je već počela. A problem sa američkim dugom, čija je stopa skočila, i poteškoće zbog podizanja gornje granice duga u Kongresu su samo jedan od preludijuma drame", rekao je on.

Nakon što je propalo nekoliko krupnih banaka u Americi i Evropi, od kojih je najpoznatija bila švajcarska "Kredit Svis", Zapad je počeo da se pribojava nadolazeće krize, prenose "RIA Novosti". Pritom, štediše nastavljaju da povlače novac iz kreditnih institucija – u SAD je od februara do 10. maja sa računa povučeno 529 milijardi dolara, a u evrozoni u februaru i martu oko 89 milijardi evra.

Ostaje neizvesna sudbina javnog duga SAD. Američka ministarka finansija DŽenet Jelen je ranije upozorila da bez odluke o gornjoj granici javnog duga vlada neće moći da nastavi da ispunjava sve obaveze, najverovatnije do 1. juna.

"Uopšteno gledano, bilo nam je zanimljivo da poslednjih 10ak, 15ak godina slušamo priče proameričkih analitičara da nas tek čeka 'kineska ekonomska kriza' zbog skrivenih regionalnih dugova i problema pregrejane realne tržište nekretnina u Kini. Međutim, sve ćemo to videti u narednim mesecima, ali na američkom tlu", rekao je Deripaska.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner