Хроника

Олаф Шолц: Уложићу све напоре да Украјина и Молдавија добију статус кандидата. Залажем се за реформу Уније, пре свега када је реч о правилима гласања

Штампа
четвртак, 23. јун 2022.

 БЕРЛИН- Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да ће уложити све напоре да Украјина и Молдавија добију статус кандидата, да ЕУ треба да се отвори и за друге земље, али и да се залаже за реформу Уније, пре свега када је реч о правилима гласања.

Шолц је упутио захтев да ЕУ пређе на доношење спољнополитичких одлука квалификованом већином, што подразумева укидање права на вето појединачних земаља, али мало је вероватно да ће добити подршку Француске и још неких земаља, преноси портал Политико.

Говорећи у среду пред посланицима у Бундестагу уочи самита Европског савета који је заказан за данас и сутра, Шолц је рекао да ће се одлучно залагати да се и Украјини и Молдавији додели статус кандидата за чланство у ЕУ и указао да такво опредељење носи одређене обавезе.

„Уложићу све напоре у Европском савету да обезбедим да цела ЕУ једногласно прихвати кандидатуре Украјине и Молдавије за чланство”, најавио је немачки канцелар и предочио да „и ЕУ такође мора бити способна да прими нове чланове”.

Шолц је поновио да се залаже за реформе у ЕУ, пре свега за промену правила гласања како би се спречило да појединачне земље блокирају одлуке већине, посебно апострофирајући спољну политику као област у којој је таква промена нужна.

Неколико земаља ЕУ, укључујући Француску, већ је изнело примедбе на укидање права вета у кључним областима као што је спољна политика, преноси Танјуг.

Шолц је позвао да се усвоји Маршалов план за обнову Украјине после рата и најавио да ће Немачка инсистирати на стварању „међународне експертске конференције на високом нивоу” за координацију напора за обнову Украјине.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]