Хроника

Олаф Шолц: Са лидерима групе Г-7 разговараћу о нацрту "Маршаловог плана за Украјину". Обнова Украјине биће задатак за више генерација

Штампа
среда, 22. јун 2022.

 Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да ће са лидерима групе земаља Г-7 разговарати о нацрту "Маршаловог плана за Украјину" на самиту Г-7 следеће недеље у Немачкој. Групу Г-7 чине САД, Француска, Немачка, Италија, Велика Британија и Јапан, седам економски најразвијенијих земаља света.

Шолц је током обраћања у немачком парламенту рекао да ће „обнова Украјине бити задатак за више генерација“. Осврнувши се на недавну посету граду Ирпињ код Кијева, Шолц је навео да оно што је видео тамо „не подсећа само њега на слике немачких градова након Другог светског рата“.

Он је рекао да ће за обнову Украјине бити потребне милијарде долара и да она може да успе само ако европске нације, друге велике земље донатори и међународна заједница буду радили заједно. Шолц је позвао председника Украјине Володимира Зеленског да о тој теми путем видео линка разговара са лидерима Г-7.

Шолц је рекао да ће заједно са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, током председавања Немачке групом Г-7, сазвати стручну конференцију о Украјини.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]