Početna strana > Hronika > Olaf Šolc: Sa liderima grupe G-7 razgovaraću o nacrtu "Maršalovog plana za Ukrajinu". Obnova Ukrajine biće zadatak za više generacija
Hronika

Olaf Šolc: Sa liderima grupe G-7 razgovaraću o nacrtu "Maršalovog plana za Ukrajinu". Obnova Ukrajine biće zadatak za više generacija

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. jun 2022.

 Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će sa liderima grupe zemalja G-7 razgovarati o nacrtu "Maršalovog plana za Ukrajinu" na samitu G-7 sledeće nedelje u Nemačkoj. Grupu G-7 čine SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Japan, sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta.

Šolc je tokom obraćanja u nemačkom parlamentu rekao da će „obnova Ukrajine biti zadatak za više generacija“. Osvrnuvši se na nedavnu posetu gradu Irpinj kod Kijeva, Šolc je naveo da ono što je video tamo „ne podseća samo njega na slike nemačkih gradova nakon Drugog svetskog rata“.

On je rekao da će za obnovu Ukrajine biti potrebne milijarde dolara i da ona može da uspe samo ako evropske nacije, druge velike zemlje donatori i međunarodna zajednica budu radili zajedno. Šolc je pozvao predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da o toj temi putem video linka razgovara sa liderima G-7.

Šolc je rekao da će zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, tokom predsedavanja Nemačke grupom G-7, sazvati stručnu konferenciju o Ukrajini.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner