четвртак, 18. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Око стотину бивших холандских припадника мировних снага УН тужи државу јер их је послала у Сребреницу 1995.
Хроника

Око стотину бивших холандских припадника мировних снага УН тужи државу јер их је послала у Сребреницу 1995.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 27. септембар 2016.

 Амстердам -- Око стотину бивших холандских припадника мировних снага УН можда ће тужити холандску владу зато што их је послала да бране Сребреницу 1995. године.

Њихов адвокат је изјавио да су они послати у Сребреницу након што је министарка одбране признала да је то била "немогућа мисија".

"Држава (Холандија) је ове војнике послала у немогућу мисију, а затим их напустила", рекао је адвокат Мајкл Руперти АФП-у.

Адвокат наводи да је мисија у Сребреници, војницима "нанела велику штету, физички, психички, финансијски, као и штету у њиховом друштвеном животу".

У јуну ове године, министарка одбране Џенин Хенис-Плашерт изјавила је да је батаљон послат у Босну "без адекватне припреме, без одговарајућих средстава, са мало информација, како би заштитили мир који више не постоји".

"То је била нереална мисија, у немогућим околностима", рекла је она.

Адвокат војника наводи да су његови клијенти већ 20 година на "лошем гласу" и да их и дан данас људи и на фудбалски трибинама запиткују "зашто нису предузели нешто".

"Њихова људска и војна репутација је много претрпела, јер су напуштени од сопствене владе", рекао је Руперти и напоменуо да пре подношења тужбе жели да се састане са министарком одбране.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер