Početna strana > Hronika > Oko 23 odsto građana Srbije nema završenu osnovnu školu
Hronika

Oko 23 odsto građana Srbije nema završenu osnovnu školu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. mart 2011.

BEOGRAD – U Srbiji oko 23 odsto stanovništva starijeg od 15 godina nema osnovno obrazovanje, izjavio je danas ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i najavio donošenje zakona o obrazovanju odraslih, koji bi trebalo da popravi tu lošu statistiku.

„Oko 47 odsto odraslih u Srbiji nema stručne kompetencije i kvalifikacije”, istakao je Obradović na skupu u Beogradu, na kojem je predstavljen zajednički projekat Ministarstva prosvete i nauke i Evropkske unije, a koji je posvećen obrazovanju odraslih.

Na skupu u Sava Centru predstavljen je projekat „Druga šansa” koji bi starijima od 15 godina, koji nisu završili osnovnu školu, trebalo da omogući sticanje diplome i lakše zapošljavanje.

Ministar prosvete i nauke rekao je da je Nacrt zakona o obrazovanju odraslih skoro gotov, a primena tog dokumenta trebalo bi da pripadnicima najranjivijih grupa stanovništva omogući da putem obrazovanja sebi obezbede osnovnu egzistenciju i zaposlenje.

Obradović je istakao da će projekat koji se realizuje u saradnji sa Evropskom unijom, uključiti 4.000 polaznika, a realizovaće se u 80 osnovnih i 75 srednjih škola. Tokom projekta polaznici će završiti i stručnu obuku za neki od poslova traženih na tržištu rada.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer istakao je da kada je reč o obrazovanju odraslih, posebnu pažnju treba posvetiti romskoj populaciji, pošto oko 61 odsto Roma u Srbiji nema završeno osnovno obrazovanje.

„Zabrinjavajući je i podatak da je u školskoj 2008/2009. godini šest odsto dece u Srbiji napustilo školu”, kazao je Dežer.

On je istakao da od obrazovanja odsraslih i njihove bolje kvalifikovanosti korist mogu da imaju srpska ekonomija i celo srpsko društvo.

„Ulaganjem u obrazovanje vlada umanjuje ostale troškove, nadoknade za nezaposlene i socijalnu pomoć”, naveo je Dežer i istakao da u zemljama EU svako dodatno obrazovanje i usavršavanje platu povećava za oko 6,5 odsto.

U projekat „Druga šansa” Evropska unija je uložila četiri miliona evra bespovratne pomoći. Pored osnovnoškolskog nastavnog programa u okviru projekta predviđena je i obuka za neko od 30 zanimanja, zanata traženih na tržištu rada.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner