Početna strana > Hronika > OEBS prihvatio razmatranje rezolucije o trgovini organima na Kosovu
Hronika

OEBS prihvatio razmatranje rezolucije o trgovini organima na Kosovu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 06. jul 2011.

BEOGRAD – Stalni komitet Parlamentarne skupštine OEBS-a prihvatio je danas 25 rezolucija za razmatranje u tri odbora, uključujući i rezoluciju koju je podnela delegacija Srbije o „Borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima”.

Četiri rezolucije se bave ljudskim pravima u Belorusiji, krijumčarenjem ljudi, organizovanim kriminalom i zastupljenošću žena u Skupštini razmatračhe se u subotu na plenarnoj sednici, navodi se u saopštenju PS OEBS-a.

Stalni komitet čini izabrano rukovodstvo Skupštine i šefovi delegacija svih država učesnica prisutnih na godinjem zasedanju PS OEBS-a u Beogradu.

Odbori će početi rad sutra, a rezolucije će se razmatrati da bi se uključile u Beogradsku deklaraciju PS OEBS-a, koja će pomoći u utvrđivanju politike OEBS-a i uobličaanju domaćeg zakonodavstva članica.

U nacrtu rezolucije o „Borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima”, u koji je Tanjug imao uvid, traži se hitno sprovođenje sveobuhvatne i nezavisne međunarodne istrage, pod okriljem i mandatom UN, o otmicama i zločinima, čiji je cilj bilo uklanjanje i prodaja ljdskih organa na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine i neposredno nakon toga.

(Tanjug)