субота, 06. јун 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Од марта 2011. укида се обавезно служење војног рока у Војсци Србије
Хроника

Од марта 2011. укида се обавезно служење војног рока у Војсци Србије

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 14. август 2010.

Од марта 2011. године уводи се добровољно служење војног рока. Од тог датума у Војсци Србије неће бити ниједног регрута на обавезном служењу војног рока. Тада ће она бити потпуно професионализована, а војни контингент чиниће 16.000 војника. Уз професионалне војнике, Војску Србије моћи ће да служе још само добровољци.

После обуставе обавезе служења војног рока, на регрутовање ће ићи регрути који желе да добровољно служе војни рок, док остали регрути неће имати обавезу извршења регрутовања.

Војска Србије (ВС), планирано је, у марту идуће године имаће 11.000 професионалних војника, од укупно планираних 16.000. Према произвољним проценама, очекује се да у њеном саставу годишње учествује око 2.000 добровољаца.

Сада је у саставу ВС око 8.000 професионалних војника. На служењу војног рока су мартовска и јунска класа, што је око 4.000 војника и исто толико их је на служењу цивилног војног рока децембарске, мартовске и јунске класе.

- Последња класа регрута биће упућена на служење војне обавезе у децембру. Још се поуздано не зна колико ће њихова обавеза трајати. Али, засигурно, после њих, у Војсци Србије више неће бити нити једног регрута - каже за „Блиц“ пуковник Драган Котарлић, начелник одељења за војну обавезу.

Тренутно је у јединицама Војске Србије око 70 одсто професионалаца. Конкурси су отворени и попуна је и даље у току. Око 1.000 будућих професионалаца је већ на обуци која траје од четири до осам недеља, након чега потписују уговор.

Почетна плата професионалног војника је око 27.000 динара, а уз то се исплаћују и путни трошкови за превоз од јединице до места становања, посебни додаци за рад у јединицама посебне намене, као што су специјалне бригаде из Панчева и Ниша, додаци за војнике ангажоване на обезбеђењу административне линије са Косовом и Метохијом.

Иначе, војни обвезници у резервном саставу водиће се у евиденцији као резервни официри, резервни подофицири и војници у резерви. Котарлић објашњава да обавезе у резервном саставу настају од момента отпуштања са служења војног рока или цивилне службе, или од дана престанка професионалне војне службе и трају до краја календарске године у којој војни обвезник навршава 60 година живота.

- Измена је да се резервни састав Војске Србије дели на активну резерву и пасивну резерву. Активна резерва представља обучени резервни састав Војске Србије који ће бити ангажован за попуну јединица ВС и МО, ради извршавања задатака у одређеном периоду и чија ће права и дужности бити регулисана законом и закљученим уговором - каже наш саговорник.

Активни резервисти имаће ратни распоред у командама, јединицама и установама ВС и МО са којима склопе уговор о ангажовању у својству припадника активне резерве. Припадници активне резерве биће ангажовани на задацима одржавања оперативне и функционалне способности, обучавања, ангажовања у мисијама и на другим задацима, у складу са закљученим уговором. Планским и интензивнијим обучавањем и кондицирањем припадника активне резерве обезбеђује се виши степен оспособљености у односу на лица из пасивне резерве.

Припадници активне резерве се позивају у току календарске године на редовно обучавање до 45 дана. Припадници пасивне резерве се распоређују начелно по територијалном принципу и на обучавање се позивају до 15 дана у току календарске године.

Обука у септембру

Министарство одбране је јуче саопштило да ће војни обвезници из Београда, Ваљева и Ниша у септембру бити позвани на обуку. У саопштењу је наведено да је за 4. септембар планирано позивање војних обвезника из општине Нови Београд. Војни обвезници из Ваљева биће позивани 11, 18, 23. и 24. септембра, док је у Регионалном центру у Нишу планирано да војни обвезници из Зајечара и Бора буду позвани 18. септембра, а из општине Врање 24. септембра. Војни обвезници из општина Медијана, Палилула, Нишка Бања, Блаце и Крушевац биће позвани на обуку 25. септембра.

Школовање резервних официра

Лица у резервном саставу којима се укине ратни распоред и имају задужену опрему, дужна су да је врате. Школовање резервних официра неће бити укинуто. Статус садашњих резервних официра остаће исти у односу на остали резервни статус. За време вршења војних дужности у резервном саставу Војске Србије, резервни официри су изједначени са правима и дужностима професионалних војних лица-официра.

Резервни састав обухвата:

- резервни састав Војске Србије

- резервни састав цивилне заштите и других снага одбране

- нераспоређене војне обвезнике.

Одлука Народне скупштине

Обавезу служења војног рока након потпуне професионализације Војске Србије, на предлог Владе обуставља Народна скупштина Републике Србије. Нацрт одлуке о обустави обавезе служења војног рока је израђен, у Секретаријату Министарства одбране је, и биће у наредној седници достављен другим министарствима на став и мишљење. Након тога МО ће га доставити Влади на разматрање у септембру, а потом у Скупштину на одлучивање у октобру. Тада би Скупштина могла да донесе одлуку о упућивању предлога председнику Србије Борису Тадићу на одлучивање о скраћењу служења војног рока децембарске класе. Одлука о обустављању обавезе служења војног рока након потпуне професионализације Војске Србије очекује се до краја 2010. године. Септембарска класа служиће шест месеци, према важећем закону, до марта, али би и они можда могли бити предмет одлуке председника о скраћењу трајања војног рока.

(Блиц)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер