Početna strana > Hronika > NSPM DOSIJE: Još jedna obmana Aleksandra Vučića – granične prelaze na Brnjaku i Jarinju postavila je vlada u kojoj je on bio „prvi potpredsednik“ i koja je davala lažne garancije Srbima sa severa KiM
Hronika

NSPM DOSIJE: Još jedna obmana Aleksandra Vučića – granične prelaze na Brnjaku i Jarinju postavila je vlada u kojoj je on bio „prvi potpredsednik“ i koja je davala lažne garancije Srbima sa severa KiM

PDF Štampa El. pošta
subota, 30. jun 2018.

U svom dobro poznatom maniru kombinovanja poluistine i potpunih neistina, Aleksandar Vučić je danas ponovo optužio narodnog poslanika i lidera Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ Slavišu Ristića da je „postavio granicu na Brnjaku“.

Istina je, međutim, sasvim drugačija – kao i obično kada su u pitanju izjave A. Vučića i čelnika njegove stranke. Iz uvida u priložene materijale, snimke i dokumentaciju, jasno se vidi da su pomenuti prelazi na Jarinju i Brnjaku uspostavljeni za vreme naprednjačke (SNS-SPS) vlasti, kao i da se Slaviša Ristić, koji je tada bio predsednik opštine Zubin potok, zajedno sa drugim srpskim liderima sa severa Kim tome žestoko suprostavljao.

Kao što se vidi iz priložene dokumentacije, čelnici ovih srpskih opština odbili su učešće u radnoj grupi Vlade Srbije koja je radila na uspostavi ovih prelaza i u decembru 2012. organizovali su demonstracije i blokadu puteva prema ovim prelazima – od kojih su odustali tek nakon pismene garancije i obećanja Vlade Srbije da ovi prelazi nikada neće funkcionista kao granični i carinski prelazi.

U međuvremenu ovi prelazi su postali to što je rečeno da neće biti, a obećanja vlade SNS-SPS u kojoj je Aleksandar Vučić bio „prvi potpresednik“, pala su u vodu.

Uostalom pogledajte sledeće materijale ili kako kaže narod „ako laže koza - ne laže rog“.

***

Vučić: Pismo Putinu je poslao čovek koji je postavio "granicu na Brnjaku"

"Pismo Vladimiru Putinu je poslao čovek koji je postavio granicu, a mi bismo rekli 'administrativnu liniju' na Brnjaku, u njegovoj opštini Zubin Potok. On i njegova vlast postavili su granicu na Jarinju, a danas govore: 'Mi bismo i Skadar, svakako nam dajte Glogovac', a onda se pitate da li je to realno", kazao je Vučić.

Uz ocenu da je prethodna vlast, do 2012. godine, stavila "pečat i vosak na kosovsku nezavisnost", Vučić je kazao da se sadašnja vlast bori da "dobijemo šta možemo za svoj narod i svoju državu".

"Sve što su oni izgubili, da jedan metar dobijemo, dobitak je, jer sada nemamo ništa. Ljudi treba da imaju poverenja u svoje rukovodstvo koje danonoćno radi na tom pitanju. Danas nismo sasvim isključeni iz toga, a do 2012. godine samo su čekali da stavimo potpis na nezavisnost koja je Kosovu data", kazao je Vučić.

A KAKO JE STVARNO BILO I KAKO SU SE STVARI ODVIJALE MOŽETE VIDETE IZ SLEDEĆIH PRILOGA:


 

 

Glas Amerike: Protest kosovskih Srba zbog carine

VOA: Nekoliko stotina Srba sa severa Kosova blokiralo je danas na pola sata saobraćaj na administrativnom prelazu Brnjak, kod Zubinog Potoka, mirno protestujući zbog namere Euleksa da uvede carinu na robu koja stiže iz centralne Srbije.

4.11.2011. - Povratak Barikade Brnjak!!! U ranim jutarnjim časovima oko osam sati francuski pripadnici KFOR-a su nasilnim putem uklonili barikadu u međuzoni. Istovremeno prisutni Srbi, kasnije negde oko 50tak Srba su odmah krenuli sa postavljanjem nove barikade koja je odmah tik, na istom mestu. Prilog sledi.

4.12. 2012. - Jarinje: Protest uz logorsku vatru

B92: Odbornici opština na severu Kosova i građani na istom mestu - na Jarinju, gde se naziru obrisi budućeg zajedničkog prelaza. S tog mesta su Srbi poslali jasnu poruku, ne žele da prihvate postavljanje, kako kažu, granice između centralne Srbije i Kosova i Metohije. 

4.12. 2012. – Protest Srba na Jarinju protiv Sporazuma o integrisanim upravljanju prelazima

RTV: Više desetina građana, među kojima su i odbornici četiri opštine sa severa Kosov i Metohije, okupilo su u ranim jutarnjim satim na Jarinju da bi, kako navode, iskazali neslaganje da se na tom mestu od 10. decembra primenjuje sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.

Protest na Jarinju 4.12.2012.

 

7.12.2012. - Srbi se povukli sa Jarinja

Radio Televizija Vojvodine: Srbi sa severa Kosova povukli su se danas oko 16,00 časova sa lokacije u blizini administrativnog prelaza Jarinje, gde su proteklih četiri dana mirnim protestom blokirali radove na postavljanju opreme za realizaciju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

9.12.2012. - Jarinje, Dejan Pavićević šef Pregovaračkog tima Beograda

10.12. 2012. – Počela primena sporazuma o prelazima

B92: Administrativni prelazi Jarinje i Merdare od danas funkcionišu prema dogovoru Beograda i Prištine, postignutom u Briselu. Euleks je pozdravio primenu IBM, navodeći da se ona sprovodi na dobrobit građana.

RSE na Jarinju (10.12.2012.): Otvoren prelaz između Kosova i Srbije

Primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima između Srbije i Kosova, počela je na prelazu Jarinje kontrolom jednog putničkog vozila, sa registarskim tablicama Mitrovice, koje je na prelaz došlo iz pravca Raške.

Nekoliko minuta ranije, službenici, koje čine pripadnici srpske i kosovske policije i carine, i Euleksa, ušli su u šest kontejnera iz kojih vrše kontrolu. U prva tri su službenici Srbije, a nekoliko metara dalje Kosova i Euleksa.

Procedura je sledeća – građani sa dokumentima koje je izdao MUP Srbije na uvid treba da pokažu ličnu kartu, a građani sa dokumentima Kosova dobijaju takozvani ulazno-izlazni dokument, sa kojim nastavljaju put. Eventualno je potrebno pokazati i saobraćajna dokumenta i omogućiti službenicima da pogledaju šta se nalazi u vozilu.

Početak primene protiče bez bilo kakvih incidenata, dužih zadržavanja i gužvi za sada nema, a građani sa kojima smo razgovarali na Jarinju, kažu da se novi protokol i ne razlikuje mnogo.
I na prelazu Merdare je počeo pregled dokumenata na jednom punktu, na kome zajedno rade pripadnici srpske i kosovske policije i Euleksa.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je, obilazeći Merdare, početak primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ocenio uspešnim.

Premijer Srbije Ivica Dačić: Pokazali smo da smo u tako teškim uslovima sposobni i da imamo smelosti da doslovno zaštitimo mir i naše nacionalne interese

"Očekivalo se da ima problema, pogotovo na Jarinju, ali u ovom slučaju uz posredstvo Evropske komisije, obe strane su bile dosta ozbiljne. Normalno je da ima tu-i-tamo tehničkih nedostataka na Jarinju, ali vremenom će se to rešiti", izjavio je on.

Na prelazima Jarinje i Merdare, po dogovoru, nema nikakvih državnih obeležja. Šef tima Srbije u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević, rekao je da se poštuje sve što su premijeri Ivica Dačić Hašim Tači dogovorili u Briselu.

"Tu su pripadnici EULEX-a, pripadnici naše policije. Nema nikakvih simbola, obeležja, procedura ostaje ista kakva je bila, kako je dogovoreno i u skladu sa svim dogovorima iz Brisela kao i garancijama koje je Vlada Srbije dala našim građanima sa teritorije Kosova i Metohije. Građanima će kao i do sada biti potrebna samo lična karta. Ništa se u režimu ne menja, onako kako je dogovoreno i kako je premijer Dačić rekao sve ostaje tako", kazao je Pavićević.

Početak primene sporazuma, pratili su i zvaničnici Euleksa, koji su kratko ocenili da je integrisano upravljanje na dobrobit običnih građana. Primena je, inače, na Jarinju počela iako radovi i dalje traju.

Zastoj na Jarinju je nastao usled četvorodnevnog protesta Srba sa severa Kosova, ali i zbog vremenskih neprilika, pošto su otvaranje pratili temperatura od minus 13 stepeni i sneg. Savetnik kosovskog ministra policije Fisnik Redžepi nam je rekao da su ipak odlučili da poštuju rokove i otvore prelaz.
"Kao što vidite, shodno vremenskim prilikama i drugim poteškoćama na ovoj lokaciji, srbijanske vlasti nisu mogle u potpunosti da pripreme prelaze na način na koji smo se dogovorili u Briselu. Ipak, pošto smo se dogovorili ranije da će prelazi biti otvoreni 10. decembra, shodno našoj dobroj volji, tu su kosovski policajci i možemo da krenemo sa radom u postojećim uslovima. Koliko vidimo po radovima, za nekoliko dana ćemo imati mnogo bolje uslove za rad na ovom mestu", kazao je.

Jarinje i Merdare, prva su dva od ukupno četiri prelaza na kojima bi, po dogovoru Beograda i Prištine, sporazum o integrisanom upravljanju prelazimo trebalo da bude primenjen. Sprovođenje dogovorenog se na prelazima Brnjak i Končulj, očekuje do kraja godine.

Politika (31.12.2012.): Brnjak i Končulj od danas integrisani prelazi

BRNjAK – Na administrativnom prelazu između Kosova i centralne Srbije na Brnjaku u opštini Zubin Potok jutros je u osam časova počela primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).

Na administrativni prelaz Brnjak, jutros su stigli pripadnici MUP-a Srbije čime je počelo integrisano upravljanje ovim prelazom koji se nalazi na magistralnom putu Ribariće - Zubin Potok.

Na prelazu se, kako javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta, nalaze i vojnici Kfora, pripadnici Euleksa, kosovske pogranične policije i carine, a saobraćaj se obavlja bez većeg zadržavanja.

Na samom prelazu, osim saobraćajnih znakova, nisu istaknuta nikakva državna obeležja.

Kosovski carinici zbog blokade magistralnog puta Priština - Ribariće u Zubinom Potoku stigli su na ovaj prelaz na krajnjem severu Kosova helikopterom.

Za razliku od integrisanog prelaza Jarinje, prelaz Brnjak se ne nalazi na teritoriji centralne Srbije, već na kosovskoj strani, a na pedeset metara od prelaza Kfor ima svoju bazu.

Administrativni prelaz Brnjak je ranije nekoliko puta bio na meti napadača, koji su na njega ili u neposrednoj blizini bacali eksplozivne naprave zbog čega je ojačan betonskim blokovima koji su visoki više od tri metra i služe kao zaštita osoblju na prelazu.

Privrednici i građani delimično su blokirali u nedelju magistralni put Priština-Ribariće u Zubinom Potoku, u nameri da spreče dolazak kosovskih carinika i pogranične policije na prelaz Brnjak i najavili da će tu ostati do daljnjeg.

Preko obe kolovozne trake i jutros se mogu videti preprečeni šleperi, kombi vozila i teška mehanizacija. Propuštaju se putnička i vozila Euleksa i Kfora.

Brnjak koji je danas ušao u sistem integrisanog upravljanja prelazima je drugi prelaz na severu Kosova koji će funkcionisati po tom sistemu, pošto je prethodno u takav sistem uveden i prelaz Jarinje, a na osnovu dogovora delegacije Beograda i Prištine u Briselu o slobodi kretanja.

Privrednici sa severa Kosova ne slažu se sa primenom dogovora o IBM, pre svega, zbog činjenice što ime je dozvoljen uvoz akcizne robe težine do 3,5 tona u koji je uključena i težina transportnog vozila. Takođe ističu da žele da plaćaju porez Srbiji, a ne kosovskim institucijama u Prištini, zbog čega i organizuju proteste i blokade puteva na sevru pokrajine.

I Končulj integrisani prelaz

BUJANOVAC – Na integrisanom administrativnom prelazu Končulj kod Bujanovca jutros su, bez isticanja nacionalnih simbola, počela da se primenjuju nova pravila prelaska administrativne linije,prema briselskom protokolu, potvrđeno je Tanjugu u Policijskoj upravi u Vranju.

„Novi prelaz Končulj, udaljen 2.800 metara od dosadašnjeg, sa celokupnom infrastrukturom za rad službi počeo je da funkcioniše jutros u osam časova. Puštanje u rad je proteklo u skladu sa dogovorom koji je postignut na pregovorima u Briselu”, rekao je Tanjugu načelnik policijske uprave u Vranju Slađan Velinović.

On je dodao da su znak za početak rada dali pripadnici Euleksa.

Načelnik je rekao da su na prelazu, pored carinika i policajaca, sve druge službe potrebne za kontrolu robe i putnika sa juga i jugozapada Srbije.

Administrativnim prelazom Končulj u centralnoj Srbiji, odnosno Bela Zemlja sa kosovske strane, mesečno prosečno prođe između 10.000 i 15.000 putnički i teretnih vozila , a u letnjem periodu i do 20.000.Do sada su putnici, koji iz centralne Srbije ulaze na Kosovo plaćali 20 evra za osiguranje vozila koje im je važilo nedelju dana.

Otvaranjem novog administrativnog punkta Končulj kod mesta „Eminova česma” od danas prestaje potreba zaustavljanja i kontrole vozila na dosadašnjem punktu koji se nalazio u selu Končulj.

Blic (Tanjug, Beta 31.12.2012.): Brnjak od danas integrisani prelaz, na Končulju jedna kontrola pre ulaska

Na administrativnom prelazu između Kosova i centralne Srbije na Brnjaku u opštini Zubin Potok jutros je u osam časova počela primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).

 

Na administrativni prelaz Brnjak, jutros su stigli pripadnici MUP-a Srbije čime je počelo integrisano upravljanje ovim prelazom koji se nalazi na magistralnom putu Ribariće-Zubin Potok.

Na prelazu se, kako javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta, nalaze i vojnici Kfora, pripadnici Euleksa, kosovske pogranične policije i carine, a saobraćaj se obavlja bez većeg zadržavanja. Na samom prelazu, osim saobraćajnih znakova, nisu istaknuta nikakva državna obeležja.

Kosovski carinici zbog blokade magistralnog puta Priština-Ribariće u Zubinom Potoku stigli su na ovaj prelaz na krajnjem severu Kosova helikopterom. Za razliku od integrisanog prelaza Jarinje, prelaz Brnjak se ne nalazi na teritoriji centralne Srbije, već na kosovskoj strani, a na pedeset metara od prelaza Kfor ima svoju bazu.

Administrativni prelaz Brnjak je ranije nekoliko puta bio na meti napadača, koji su na njega ili u neposrednoj blizini bacali eksplozivne naprave zbog čega je ojačan betonskim blokovima koji su visoki više od tri metra i služe kao zaštita osoblju na prelazu.

Privrednici i građani delimično su blokirali u nedelju magistralni put Priština-Ribariće u Zubinom Potoku, u nameri da spreče dolazak kosovskih carinika i pogranične policije na prelaz Brnjak i najavili da će tu ostati do daljnjeg. Preko obe kolovozne trake i jutros se mogu videti preprečeni šleperi, kombi vozila i teška mehanizacija. Propuštaju se putnička i vozila Euleksa i Kfora.

Kao rezultat sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima od danas automobili na prelazu Končulj prema Kosovu prelaze za 15 minuta, umesto ranijih dugotrajnih čekanja, a kontrola se obavlja na dva punkta, navode očevici.

Petar Marković iz Kosovske Kamenice, koji je danas prešao preko prelaza Končulj-Bela Zemlja, na regionalnom putu Bujanovac-Gnjilane, izjavio je za agenciju Beta da je sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima pozitivno za građane zato što se policajci iz Srbije i Kosova nalaze tri metra jedni od drugih, pa se kontrola putnika i robe obavlja samo jednom.

- Do danas smo čekali mnogo duže da pređemo administrativni prelaz, nekada i satima, i to za kontrolu na jednom pa onda ponovo i na drugom prelazu. Sada je mnogo lakše zato što se čeka samo jednom - kazao je Marković.

Administrativni prelaz Končulj, koji je sa strane centralne Srbije, izmešten je s mesta gde se nalazio od 1999. oko dva kilometra prema Kosovu, dok je prelaz s kosovske strane, koji je ranije bio na Beloj Zemlji, sada izmešten isto toliko prema centralnoj Srbiji, i policijski punktovi obe strane se nalaze gotovo jedan pored drugog.

Policijske kućice srpske i kosovske policije, bez zastava ili drugih obeležja, postavljene su u blizini mesta koje je meštanima poznato kao Eminova česma.

(NSPM, Agencije)

Videti još:

Aleksandar Vučić: Putinu pišu i kritikuju me u vezi s Briselskim dijalogom oni koji su u Zubinom potoku postavili granicu između Srbije i Kosova; mi na Kosovu nemamo ništa, za Srbiju bi dobitak bio da dobije jedan metar

"Otadžbina": Otvoreno pismo Vladimiru Putinu - prijateljstvom Rusije i susretima sa Vama režim Aleksandra Vučića pred domaćom javnošću prikriva svoju kosovsku izdaju

Slaviša Ristić: Jasno je da ova vlast ima obavezu da potpiše pravno-obavezujući sporazum, a da bi to stavila u drugi plan - izmišlja raznorazne državne udare i atentate

NSPM: Kako su SNS botovi i tabloidi pismo poslanika Slaviše Ristića Vladimiru Putinu okarakterisali kao "poziv na ubistvo Vučića"

"Otadžbina": Besprizorni režimski napadi na Slavišu Ristića liče na hajku koja je vođena protiv Olivera Ivanovića. Oliveru su prvo zapalili kola. Potom su mu upali u stan i napali porodicu – i na kraju ga likvidirali"

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner