Хроника

Новости: Хрватска потражује 700 милиона евра од Југобанке а.д. Београд у стечају

Штампа
среда, 10. јул 2019.

 БЕОГРАД - Виши трговински суд у Сплиту одлучиваће ове јесени о наводним потраживањима хрватске државе од 700 милиона евра према Југобанци а.д. Београд у стечају, а уколико потврди одлуку нижег суда да призна та потраживања, Хрватска би могла пред српским судовима да тражи признавање стране судске одлуке и својство повериоца у главном стечајном поступку који се води у Србији.

Како наводе "Новости", Загреб би у том случају могао да тражи вредне некретнине и потраживања које је некада једна од најмоћнијих југословенских банака имала, не само у бившим југословенским републикама, већ и у Америци.

Лист подсећа да је наводни дуг од 700 милиона евра настао када је Хрватска исплатила 235 милиона штедишама после уласка Југобанке у стечај, а затим покренула парницу, тражећи од главне сплитске филијале тај износ с каматама, које су за више него дупло премашиле главницу.

Поступак пред Трговинским судом у Сплиту од почетка је био споран, као и првостепена пресуда која је донета овог пролећа, без претходне расправе и извођења доказа, након што је Суд решењем ставио ван снаге извођење доказа које је првобитно прихватио да изводи, наводе “Новости”.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]