петак, 19. април 2024.

Почетна страна > Хроника > Новинарска удружења: Захтевамо хитну смену Владана Вукосављевића и Александра Гајовића због саопштења о насловници „Данаса“ које подсећа на најгора тоталитаристичка друштва
Хроника

петак, 09. новембар 2018.

НУНС и НДНВ затражили су да министар културе и информисања Владан Вукосављевић и државни секретар Александар Гајовић буду хитно смењени.

Они су то затражили после саопштења тог ресора у вези с насловном страном листа "Данас" и упозорили да ће се у супротном повући из дијалога са влашћу.

"Саопштење подсећа на најгора тоталитаристичка друштва, и уколико министар и државни секретар не буду смењени, биће то знак да Србија улази у нову, још суровију фазу обрачуна са медијским слободама", навели су НУНС и НДНВ у саопштењу.

Подсетили су да су новинарска и медијска удружења већ тражила оставку министра и државног секретара због бројних претходних скандала, као што је овогодишњи "криминални" конкурс за суфинансирање медијског садржаја или неуспешни покушај рада на Медијској стратегији.

"Ово саопштење је, међутим, кап која прелива сваку чашу, и уколико после њега министар и државни секретар остану на својим функцијама, НУНС и НДНВ ће размотрити да се одмах повуку из дијалога са влашћу и радне групе за израду Медијске стратегије", пише у саопштењу.

Министарство културе и информисања Србије данас је осудило карикатуру Предрага Кораксића Коракса на насловној страни дневног листа Данас и оценило да се том карикатуром "у неприхватљив и морално недопустив контекст" директно или индиректно стављају председник Србије Александар Вучић и посланици Александар Мартиновић и Владимир Орлић.

На насловној страни листа је карикатура на којој лидер немачких нациста Адолф Хитлер и министар његове пропаганде Јозеф Гебелс држе у наручју посланике Српске напредне странке (СНС) Александра Мартиновића и Владимира Орлића.

"Министарство културе и информисања уједно сматра да је када је реч о насловним странама, карикатурама и сатири, неопходно имати меру и достојанство, што у овом случају дневни лист 'Данас' није поштовао", наводи се у саопштењу.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић је у уторак, 6. новембра, у Скупштини Србије оптужио дневни лист Данас да води "харангу против СНС и недужних људи", која је, како је рекао, "незабележена још од времена Гебелса и Адолфа Хитлера", а његов заменик Владимир Орлић је тај дневни лист назвао "Данасоид", а за новинаре тог листа рекао да су "срамота за српско новинарство".

Министарство културе се није огласило с тим у вези, као ни у случају насловне стране Илустроване политке "Пси су пуштени", на којој се налази фотографија пса искежених зуба и насловне стране неколико независних српских медија, међу њима и листа Данас.

На шест страна у Илустрованој политици пренет је текст у коме се поједини медији оптужују за непријатељско деловање против Србије.

УНС: Карикатуру осуђују само тоталитарне идеологије и појединци

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа Министарство културе и информисања и Покрајинску владу да је карикатура попут оне Предрага Кораксића објављене на насловној страни „Данаса“ сатирични новинарски жанр.

У саопштењу се истиче да карикатуру могу да осуде једино тоталитарне идеологије и појединци који не разумеју овај вид новинарског изражавања.

УНС подсећа Министарство и Покрајинску владу да наслов текста „Кроз уста Мартиновића говори председник Вучић“ илустрованог поменутом карикатуром, представља ставове саговорника који су коментарисали оптужбе народних посланика Александра Мартиновића и Владимира Орлића да лист „Данас“ „води харангу против СНС и недужних људи, незабележену још од времена Гебелса и Адолфа Хитлера“.

УНС зато истиче да увођење Хитлера и Гебелса у јавни дискурс овом приликом није „заслуга“ „Данаса“, него управо шефа посланичког клуба СНС Александра Мартиновића.

Тврдње Министарства културе да „увредљивост долази у тренутку када и председник државе и Влада Републике Србије дају велики допринос медијским реформама које су у току“ побија и сам председник државе који је на питање како коментарише карикатуру одговорио: „То је демократија у Србији“.

УНС сматра да зато Покрајинска влада која је од уредништва „Данаса“ затражила извињење за „овај сраман чин“ треба да се уместо „Данаса“ извини јавности због неразумевања сатире, карикатуре и „демократије у Србији“.

(Бета)

Видети још:

Реакције режима на карикатуру са насловнице „Данаса“ - Мартиновић: Ја знам, а и сви ви, кога представља Хитлер - то је шамар целом српском народу; Министарство културе: Лист „Данас“ у неморалан контекст ставља и посланике Народне скупштине Александра Мартиновића и Владимира Орлића у тренутку када и председник државе и Влада Републике Србије дају велики допринос медијским реформама које су у току