Хроника

Новица Тончев за Н1: Нисам пријавио Агенцији за спречавање корупције фирму на Британским Девичанским Острвима - јер није радила ни приходовала

Штампа
четвртак, 07. октобар 2021.

Министар задужен за развој сиромашних општина Новица Тончев изјавио је за Н1 да Агенцији за спречавање корупције није пријавио своју офшор фирму "Service for Efficient Energy" јер она никада није радила нити приходовала. Ову компанију открили су новинари у склопу међународног пројекта "Пандорини папири".

 „‘Service for Efficient Energy’ се убрзо затворила након оснивања, а будући да никада није радила нити приходовала, нисам је пријавио Агенцији за спречавање корупције“, рекао је Тончев за Н1.

Документи ит пројекта „Пандорини папири“ показују да је Тончев 2010. године тајно основао офшор фирму на Британским Девичанским Острвима коју није пријавио Агенцији за спречавање корупције – иако је то био дужан да уради по закону, објавила је Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК).

Тончев каже да је фирму основао са пословном идејом да гради мини хидроелектране у Србији, али да је увидео да све замисли може да спроведе преко своје компаније „Тончев градња“, која је регистрована у Србији.

„Фирма никада није заживела, није имала отворен рачун, нити је један пројекат покренут са њом“, тврди Тончев.

У истраживнају КРИК-а наводи се да је посредством фирме „Сервице фор Еффициент Енергy“ Тончев био власник и рачуна у Швајцарској, како се закључује из докумената процурелих из швајцарске агенције СФМ која се бави оснивањем офшор фирми.

Ова агенција је, како се наводи, након што је Тончеву основала фирму, издала фактуру да наплати своје услуге, међу којима је отварање рачуна у овој земљи.

У пројекту „Пандорини папири“ учествовало је више од 600 новинара из различитих медија широм света, који су проучавали око 11,9 милиона докумената из 14 компанија за финансијске услуге, у којима се налазе и имена више од 100 милијардера, политичара, али и славних личности.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]