Početna strana > Hronika > Novica Tončev za N1: Nisam prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima - jer nije radila ni prihodovala
Hronika

Novica Tončev za N1: Nisam prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima - jer nije radila ni prihodovala

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. oktobar 2021.

Ministar zadužen za razvoj siromašnih opština Novica Tončev izjavio je za N1 da Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio svoju ofšor firmu "Service for Efficient Energy" jer ona nikada nije radila niti prihodovala. Ovu kompaniju otkrili su novinari u sklopu međunarodnog projekta "Pandorini papiri".

 „‘Service for Efficient Energy’ se ubrzo zatvorila nakon osnivanja, a budući da nikada nije radila niti prihodovala, nisam je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije“, rekao je Tončev za N1.

Dokumenti it projekta „Pandorini papiri“ pokazuju da je Tončev 2010. godine tajno osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije – iako je to bio dužan da uradi po zakonu, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Tončev kaže da je firmu osnovao sa poslovnom idejom da gradi mini hidroelektrane u Srbiji, ali da je uvideo da sve zamisli može da sprovede preko svoje kompanije „Tončev gradnja“, koja je registrovana u Srbiji.

„Firma nikada nije zaživela, nije imala otvoren račun, niti je jedan projekat pokrenut sa njom“, tvrdi Tončev.

U istraživnaju KRIK-a navodi se da je posredstvom firme „Service for Efficient Energy“ Tončev bio vlasnik i računa u Švajcarskoj, kako se zaključuje iz dokumenata procurelih iz švajcarske agencije SFM koja se bavi osnivanjem ofšor firmi.

Ova agencija je, kako se navodi, nakon što je Tončevu osnovala firmu, izdala fakturu da naplati svoje usluge, među kojima je otvaranje računa u ovoj zemlji.

U projektu „Pandorini papiri“ učestvovalo je više od 600 novinara iz različitih medija širom sveta, koji su proučavali oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge, u kojima se nalaze i imena više od 100 milijardera, političara, ali i slavnih ličnosti.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner