Početna strana > Hronika > Nove mere Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa: Vikendom zabrana kretanja od 15 časova, kućna samoizolacija sa 14 produžena na 28 dana, pijace više neće raditi
Hronika

Nove mere Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa: Vikendom zabrana kretanja od 15 časova, kućna samoizolacija sa 14 produžena na 28 dana, pijace više neće raditi

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 29. mart 2020.

Na današnjoj sednici Vlade Srbije izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za za dane vikenda. Oni će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru.

Kako je saopšteno, građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas..

„Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg“, navodi se u saopštenju vlade.

Svim građanima Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

„Ovo praktično znači da svi koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje. Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati“, dodaju iz Vlade Srbije.

Zabeležena dva nova smrtna slučaja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas da je u poslednja 24 sata testiran 371 građanin od koji je 131 pozitivan, što je ukupno do sada zaraženih u Srbiji od korona virusa 659. Takođe, zabeležana su i dva nova smrtna slučaja, te se broj preminulih popeo na deset.

Vlada Srbije objavila je danas uputstvo za pacijente koji dolaze u karanatin na Beogradski sajam, prema kojem su pacijenti obavezni da sa sobom ponesu svu medicinsku dokumentaciju i lekove koje piju kao redovnu terapiju.

(Danas) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner