Хроника

Нова.рс: Због кривичног дела прање новца, Тунис расписао Интерполову потерницу за Слободаном Тешићем, блиским сарадником СНС и познатим трговцем оружјем

Штампа
четвртак, 07. октобар 2021.

 Афричка држава Тунис, расписала је Интерполову потерницу за српским држављанином Слободаном Тешићем, блиским сарадником Српске напредне странке, домаћој јавности познатим због трговине оружјем.

Потерница је расписана 4. октобра ове године, а налог за Тешићево хапшење власти у Тунису су издале 29. септембра и то због кривичног дела прање новца.

Трговац оружјем Слободан Тешић се у јавности повезује са фирмама Партизан Тецх и Техноглобал Сyстемс у Београду, те Гранит Лимитед и Цхарсо Лимитед (са Кипра).

За Слободана Тешића у широј јавности чуло се 2003., односно у време чувене афере Орао, кад је домаће (Заставино) пешадијско наоружање уместо у Нигерију која је, наводно, била „крајњи корисник“, извезао у Либерију, која је била под међународним ембаргом.

О размери те афере говоре чињенице да су Уједињене нације недуго потом Тешића и његову тадашњу фирму Темекс ставиле на „црну листу“, те да је о том шверцу оружја документарни филм снимио енглески Би-Би-Си. Главну „ролу“у филму играо је наравно Тешић, а „прославили“су се и поједини Заставини директори.

(Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]