Početna strana > Hronika > Nova.rs: Zbog krivičnog dela pranje novca, Tunis raspisao Interpolovu poternicu za Slobodanom Tešićem, bliskim saradnikom SNS i poznatim trgovcem oružjem
Hronika

Nova.rs: Zbog krivičnog dela pranje novca, Tunis raspisao Interpolovu poternicu za Slobodanom Tešićem, bliskim saradnikom SNS i poznatim trgovcem oružjem

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. oktobar 2021.

 Afrička država Tunis, raspisala je Interpolovu poternicu za srpskim državljaninom Slobodanom Tešićem, bliskim saradnikom Srpske napredne stranke, domaćoj javnosti poznatim zbog trgovine oružjem.

Poternica je raspisana 4. oktobra ove godine, a nalog za Tešićevo hapšenje vlasti u Tunisu su izdale 29. septembra i to zbog krivičnog dela pranje novca.

Trgovac oružjem Slobodan Tešić se u javnosti povezuje sa firmama Partizan Tech i Tehnoglobal Systems u Beogradu, te Granit Limited i Charso Limited (sa Kipra).

Za Slobodana Tešića u široj javnosti čulo se 2003., odnosno u vreme čuvene afere Orao, kad je domaće (Zastavino) pešadijsko naoružanje umesto u Nigeriju koja je, navodno, bila „krajnji korisnik“, izvezao u Liberiju, koja je bila pod međunarodnim embargom.

O razmeri te afere govore činjenice da su Ujedinjene nacije nedugo potom Tešića i njegovu tadašnju firmu Temeks stavile na „crnu listu“, te da je o tom švercu oružja dokumentarni film snimio engleski Bi-Bi-Si. Glavnu „rolu“u filmu igrao je naravno Tešić, a „proslavili“su se i pojedini Zastavini direktori.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner