петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Нова С: Александар Вучић каже да "не гостује често по телевизијама", а само у току прошле године имао је чак 45 наступа на телевизијама са националном фреквенцијом
Хроника

Нова С: Александар Вучић каже да "не гостује често по телевизијама", а само у току прошле године имао је чак 45 наступа на телевизијама са националном фреквенцијом

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 13. јануар 2021.

 Ново антологијско гостовање председника Србије и нове антологијске реченице које ће се препричавати, од којих је једна ипак најупечатљивија.

Не тако давно, у новембру прошле године, као најава за гостовање председника Србије Александра Вучића на Хаппy телевизији, у горњем левом углу екрана, данима је било истакнуто: “Ћирилица, 20 часова, сензација у суботу, Александар Вучић”. На ћирилици. Гостовање најмоћнијег човека у земљи било је најављивано као “сензација”. Нема ни два месеца од тада, а ево Вучића опет преко пута Миломира Марића, у ударном, такозваном “прајм тајм” термину.

Тема је онолико, испред председника листови папира, промене расположења иду од егзалтације урађеним у држави, преко оптужби на рачун за све увек криве опозиције (која је последњи пут била на власти пре скоро 9 година), до вајкања како није манекен, како се не дрогира и не пије кафу, али пије вино сваки дан и тежак је човек…

Распон тема такође велик, али је од свега изреченог на друштвеним мрежама најјаче зазвучала она реченица како се он, Вучић, не појављује често на телевизијама.

Или ако вас мрзи да слушате:

Па да видимо колико је то председник Вучић гостовао на телевизијама с националном фреквенцијом само током 2020. године. Судећи према Инстаграм профилу “Будућност Србије”, који уредно бележи председникове активности, Вучић је у прошлој години у интервјуима на домаћим телевизијама био тачно 45 пута.

Најпре је 3. јануара сад већ прошле године освануо код Сарапе у Новом јутру телевизије Пинк.

Већ 12. јануара ето следећег гостовања, првог од многих у Хит твиту, такође ТВ Пинк, заједно с Лиљаном Смајловић (такође регуларном гошћом овог талк схоw програма) и Миланом Антонијевићем:

Само пет дана касније, 17. јануара, председника је угостио сад већ рахметли водитељски пар Јована Јовановић – Срђан Предојевић, на ТВ Прва:

21. јануара га није било на домаћим телевизијама, али се зато огласио из Давоса са Светског економског форума, у интервјуу за Еуро неwс:

“Начекали” смо се на следећи интервју и дочекали га 7. фебруара, у јутарњем програму РТС-а.

У наредних 10 дана Вучић је јео војнички пасуљ и о томе нас редовно обавештавао на Инстаграму, направио селфи с Кустурицом на некој прослави, играо шах с дечицом наших радника у Мисији Србије у ЕУ, а онда нови интервју – стари саборац Миломир Марић и бесмртна Ћирилица:

Прође дугих 6 дана и ето нама председника опет, овог пута у Јутру на Првој:

Већ 29. фебруара председник је опет гост у свом очигледно омиљеном, јутарњем термину. Место догађања интервјуа – РТС:

Дакле, фебруар тек што је готов, а Александар Вучић је већ 8 пута био гост на престоничким телевизијама с националним фреквенцијама. Идемо у март.

Четврти дан трећем месеца у години председник Србије отворио је у Новом јутру ТВ Пинк.

Пет дана касније у свој распоред председник је углавио и гостовање на телевизији Коперникус.

Онда је избила корона, па су се Вучићева гостовања на телевизијама проредила. Толико да смо га следећи пут у 4 ока с неким водитељем видели тек 29. марта, на ТВ Прва, кад је преко пута њега била Јована Јоксимовић. Што не значи да га није било, сетите се само свих оних драматичних прес конференција на којима се прво смејало корони, а онда претило људима тоталним затварањем земље, као и изградњом нових гробља, пошто постојећа неће бити довољна да приме све оне непослушне, који се не придржавају мера против ковида.

Седмог априла Вучић је у Упитнику на РТС:

Дванаестог априла укључио се из зграде Председништва у Јутро на Првој:

Четрнаестог априла био је гост Дневника на РТС:

Четири дана касније, Вучић је гостовао на једној од своје две омиљене телевизије, Пинку, у специјализованој емисији Време короне:

Крај је месеца априла, ред је да се обележи на РТС, овог пута у емисији Око:

Само што смо радно прославили Празник рада, ето нам председника на Пинку, у Хит твиту с доктором Предрагом Коном:

Седмог маја, иста мета, исто одстојање – Вучић код Марића у Ћирилици:

Осмог маја председник на на ТВ Прва давао изјаве уживо Филипу Чукановићу:

Очигледно му се допало код Чукановића, тако да је иста ствар поновљена 8 дана касније, 16. маја:

Последњи дан маја био је резервисан за Хит твит, с доктором Бранимиром Несторовићем и – Миломиром Марићем, као да није било довољно “ћириличног” дружења:

Тих дана мало је попустила корона, па је председник нашао времена за одлазак на Пештерску висораван, у Бугарску код Бојка Борисова, у ћевабџиницу код легендарно Јонуза у Новом Пазару, а онда нам се пожалио, једући зелену салату и позирајући са истом, да се “човек на све навикне”. Ако не верујете, погледајте на Инстаграму “Будућност Србије”.

Кад се окрепио и пропутовао мало, време је опет за ТВ камере, овог пута у Јутру на Првој, 6. јуна:

Ужелели сте се Сарапе? И Вучић је, и зато ево њих двојице 10. јуна како укрштају копља јуначка:

Привилегију да на ТВ Прва интервјуишу Вучића имају само Чукановић и Јована Јевремовић. Потоња га је угостила 12. јуна:

Дошло је време и за посету некад ултра опозиционој Б92, данас још једној од за гостовања пожељних телевизија. Овог пута 13. јуна, само дан касније после Јоване, у Фокусу с Милорадом Вучелићем и Јакшом Шћекићем:

На пола смо године, а Вучић је био гост на телевизијама 25 пута.

Већ првог дана јула “пало” је уживо укључење у програм ТВ Пинк. Тих дана се причало да Вучића “предуго” нема у јавности (чак 17 дана), па су зли језици спекулисали да је оболео од короне, због чега је и интервју на Пинку био доста бизаран. Те гласине су врло брзо демантоване.

Испостио се председник од ТВ гостовања, па да се надокнади двоипонедељно избивање с националних фреквенција, веч 2. јула ето њега на РТС:

Десетог јула следи укључење уживо, директно из Париза, после састанка с Емануелом Макроном. Увек спремне да забележе ток председникових мисли камере ТВ Пинк:

Колико је већ времена прошло како председника није било у Хит твиту? Прилика да се исправи неправда – 12. јула:

Десет дана касније председник је на РТС у Дневнику:

Лето је одмакло, још једна подужа пауза, а председник је 14. августа опет гост. Где? Па у Новом јутру код Сарапе:

И даље је јул, а 22. дана у овом месецу пробудили смо се уз председника у Јутру на Првој:

И Сарапа заслужује одмор, па су 28. августа част да угосте председника имале две плавуше на Пинку, наравно у Новом јутру:

Како је прошао на састанцима у Словенији информисани смо с Пинк фреквенција 30. августа:

Почетком септембра отпутовало се на историјски састанак с Доналдом Трампом у Вашингтону, па је одатле “пало” још једно укључење, пред вазда будним оком Пинкових новинара:

Колико су важни били састанци с Трампом могли смо да сазнамо и 5. септембра, опет на Пинку:

По повратку из Америке, Вучић је освануо на РТС:

Уследио је “важан интервју”, како је описано на Инстаграму, за Ројтерс 22. септембра. Интервју су пренели сви домаћи медији, посебно они наклоњени Вучићу, а такви су сви с националном фреквенцијом.

Четвртог октобра Вучић се захвалио и “драгом Кристијану” на прилици на говори за ОРФ:

Десет дана касније, 14. октобра, преседник се захваљује РТС-у на прилици да говори за њих:

Последњег дана октобра Вучић је боравио у Црној Гори, на сахрани митрополита Амфилохија, па кад је већ тамо, може и интервју за ТВ Вијести (који, додуше, није био толико пријатан по председника Србије, али шта сад):

Повратак на домаћи терен, у познато окружење, донео нам је још једно гостовање у Ћирилици код Марића, 16. новембра:

Трећег децембра Вучића смо могли да гледамо и слушамо и у “Четвртак у 9” на РТС:

Децембар је био нешто сушнији, па се председник појавио у новом формату на ТВ Прва, где су га питањима решетали професор Иво Висковић и НВО активиста Милан Антонијевић:

За 28. децембар била је најављена велика новогодишња конференција за медије, где су сви новинар могли да питају шта желе председника. То, међутим, није спречило Вучића да већ 31. децембра сумира годину за нама, а где другде него на Пинку:

Дакле, сасвим прецизно: само у 2020. Александар Вучић био је гост 45 пута с разноразним водитељима на (подобним) телевизијама с националном фреквенцијом. Није га било на Н1 или Нова С. Ако ово није често, шта ли би било да председник заиста има прилику да нам чешће саопштава своје ставове?

Дакле, скроз прецизно: само у 2020. Александар Вучић био је гост 47 пута с разноразним водитељима на (подобним) телевизијама с националном фреквенцијом. Није га било на Н1 или Нова С. Ако ово није често, шта ли би било да председник заиста има прилику да нам чешће саопштава своје ставове?

Овде не рачунамо готово свакодневне импровизоване прес конференције на којима Вучић, никад испод пола сата, прича о достигнућима својим, своје партије, своје Владе и своје власти.

До неког новог гостовања.

(Нова.рс)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер