Početna strana > Hronika > Nova.rs: Ovako će opozicija podeliti kvote na izbornoj listi
Hronika

Nova.rs: Ovako će opozicija podeliti kvote na izbornoj listi

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. novembar 2021.

SSP Dragana Đilasa, DS Zorana Lutovca i NS Vuka Jeremića dogovorili su zajednički izlazak na izbore i raspored kvota za listu za parlamentarne izbore. Kako saznaje list “Nova”, narednih dana biće održana zajednička sednica rukovodstava ovih stranaka, a očekuje se da će odluku o učešću na izborima objaviti do kraja nedelje.

Posle gotovo dva meseca pregovora lideri SSP, DS i NS dogovorili su da zajedno nastupe na parlamentarnim, beogradskim i predsedničkim izborima, koji će, prema najavama biti održani 3. aprila sledeće godine. Izvor “Nove” kaže da su se Đilas, Lutovac i Jeremić usaglasili oko kvota za listu za parlamentarne izbore.

Deset mesta pripašće nestranačkim ličnostima, koje će biti u prvih 30

“Napravljen je raspored za celu listu, s tim što je različita raspodela prvih 50 i drugih 50 mesta”, kaže naš sagovornik.

Prema nekim informacijama lista “Nova”, dogovoreno je da SSP-u i njenim partnerima na listi za parlamentarne izbore pripadne 94 mesta, a po 73 Demokratskoj stranci i Narodnoj stranci, s tim što će na njihovim kvotama biti i članovi manjih pokreta. Deset mesta pripašće nestranačkim ličnostima, koje će biti u prvih 30.

“Na primer, na kvoti SSP biće i članovi PSG, PzP, sindikata Sloga. Na kvoti NS bi trebalo da bude Pokret slobodne Srbije, a očekuje se da će na listi biti i članovi Skupštine slobodne Srbije”, kaže naš sagovornik.

Izvor “Nove” kaže i da su se ove tri stranke saglasile da kandidati za najviše funkcije – gradonačelnika Beograda i predsednika Srbije ovog dela opozicije budu dogovoreni konsenzusom.

Kako smo ranije pisali, njihov kandidat za gradonačelnika Beograda trebalo bi da bude nestranačka ličnost. Prema nekim informacijama, već se zna i ko će ispred te buduće koalicije biti u trci za prvog čoveka prestonice.

Konkretnijeg dogovora oko kandidata za predsednika Srbije nema, a ranije se u tom kontekstu pominjao potpredsednik NS Zdravko Ponoš. Ipak, u NS su isticali da imaju više kandidata koji bi mogli da obavljaju ovu funkciju.

Nataša Latković, Vojislav Milovančević

(Nova)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner