Početna strana > Hronika > Nova.rs: Državni vrh priprema javnost za oslobađanje Predraga Koluvije
Hronika

Nova.rs: Državni vrh priprema javnost za oslobađanje Predraga Koluvije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. oktobar 2021.

Državni vrh mesecima unazad, po svemu sudeći, priprema srpsku javnost za oslobađanja Predraga Koluvije, većinskog vlasnika imanja "Jovanjica", a pripreme su se intenzivirale nakon njegovog puštanja iz pritvora, kada se u kampanju uključio i predsednik Aleksandar Vučić. Samo puštanje Koluvije, koji je označen kao organizator kriminalne grupe u dva postupka, od kojih jedan nije ni počeo, iznenadilo je srpsku javnost, a po svemu sudeći, reč je o još jednom pokušaju vlasti da relativizuje slučaj "Jovanjica", imanja na kome je krajem 2019. zaplenjena rekordna količina opojne droge.

I dok se Koluvijin advokat Vladimir Đukanović, koji je istovremeno predsednik Odbora za pravosuđe i član Visokog saveta sudstva, koji bira sudije, proteklih nedelja nalazi u kampanji dokazivanja nevinosti vlasnika „Jovanjice“ u medijima, ništa manje ne čini ni sam državni vrh. Upravo o slučaju Koluvija i njegovom puštanju u kućni pritvor govorili su brojni državni funcioneri, poput samog predsednika države.

Tako je Vučić tokom vikenda govorio o slučaju „Jovanjica“ i puštanju Koluvije, te istakao da je čudno da čovek zbog tone marihuane sedi u pritvoru.

„Taj čovek je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji sličan slučaj da je čovek za takvo krivično delo bio dve godine u pritvoru, a da se pritom vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru. Vrlo čudno složićete se jer on nije ubio nikoga, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koliko pola okruženja, Nemci i ostali su legalizovali. Što on takođe negira da je imao uopšte. Ali dve godine da provedete u pritvoru zbog nečega takvog, očigledno se neko plašio onoga što bi moglo da se čuje. Ko su ti ljudi to ćemo da vidimo“, rekao je Vučić.

Upravo ova Vučićeva izjava bacila je sumnju da vlast mesecima unazad priprema teren za oslobađanje Koluvije.

Ipak, ne treba zanemariti činjenicu i da su svi optuženi za slučaj „Jovanjica“ u poslednjih nekoliko meseci neočekivano pušteni iz pritvora.

Tako se trenutno zbog „Jovanjice“ nijedno lice ne nalazi u pritvoru, ako izuzmemo činjenicu da je jedan optuženi u bekstvu.

Ako ne zaboravimo, pre samo nekoliko meseci u javnosti je ministar zdravlja Zlatibor Lončar govorio o eventualnom skidanju marihuanu sa liste narkotika, kako bi mogla da se koristi u medicinske svrhe. Neočekivan stav ministra o legalizaciji marihuana tada je bacio sumnje da je sam potez vrha države vezan upravo za slučaj „Jovanjica“.

Nedugo nakon pomenute najave, portal NIN pisao je o tome da su inspektori za borbu protiv droga beogradske policije pronašli u fioci Koluvijinog radnog stola projekat o legalizaciji marihuane, koji je napisao uoči hapšenja.

Elaborat je bio adresiran na Ministarstvo zdravlja, a kako su tada izvestili, odlazak u pritvor sprečio je Koluviju da studiju zvanično potpiše i pošalje.

Prebacivanje „loptice“ na teren političkih obračuna

Odbrana Koluvije proteklih meseci u više navrata je pokušala da hapšenje vlasnika „Jovanjice“ ospori time da je on zapravo žrtveno jagnje u celoj priči. I sam Koluvija je dosad dva puta isticao da su mu nakon hapšenja nudili da optuži Andreja Vučića, brata predsednika, što je on kategorički odbio.

Koluvija je ponovo pre nekoliko dana, prilikom gostovanja u emisiji „Kod Đuke“, koju vodi njegov branilac, istakao da su iz kabineta tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića nudili da lažno optuži predsednikovog brata.

„Oni su bili sigurni da ću pristati na njihovu ponudu. Da okrivim Andreja Vučića da radim za njega, a za Zvonka Veselinovića rasad. Rekli su mi da treba da kažem da je njegova proizvodnja u Vrbasu“, rekao je tada Koluviju.

 

Pretpostavlja se da je namera odbane da se pokaže da je Koluvija u celom slučaju zapravo žrtveno jagnje, a da je cilj svega bio napad na porodicu predsednika.

(Nova.rs)