Početna strana > Hronika > Nova.rs: Autobus u Bugarskoj planuo jer je švercovao benzin i vatromet?
Hronika

Nova.rs: Autobus u Bugarskoj planuo jer je švercovao benzin i vatromet?

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. novembar 2021.

 Prvi rezultati istrage stravične nesreće u Bugarskoj ukazuju na to da je vatra na autobusu započela na prednjem delu vozila u sklopu sastava grejanja. Autobus severnomakedonskih tablica nosio je kanistre s gorivom koji su možda doveli do tragedije. Pored toga, Infomaks prenosi da je vozilo skladištilo i veliku količinu pirotehnike, koja bi završila na makedonskom tržištu pred novogodišnje praznike.

Prema prvim saznanjima bugarske policije, autobus turističke agencije „Besa trans“ potpuno je izgoreo za manje od dva do tri minuta.

Infomaks nezvanično saznaje da se u prednjem delu autobusa nalazila nelegalna cisterna kapaciteta 1.000 litara nafte, što je uticalo na obim ove tragedije. Međutim, Infomaks je došao do još jednog šokantnog podatka – autobus je navodno prevozio veliku količinu pirotehnike.

Pored dodatne cisterne, autobus je imao i posebno skladište za šverc robe, u kojem je navodno prevozio pirotehnički materijal ili oko 30.000 vatrometa.

Tragična nesreća odnela je živote 45 ljudi, među kojima je 12 dece. Stručnjaci su od početka upozoravali da postoje dve terorije koje mogu da objasne kako je došlo do ove tragedije.

Na putu nije bio vidljivih tragova kočenja zbog čega se zasad čini najizglednijom teorija da je vozač zaspao na putu iz Istanbula iz kojeg se većina putnika vraćala s turističkog putovanja.

Razbijali prozore da pobegnu od vatre

Među poginulima su i blizanci stari četiri godine, koji su najmlađe žrtve jezive nesreće. Poginuli su i njihovi roditelji starosti 36, odnosno 37 godina. Veruje se da je upravo majka blizanaca žena koja je izgorela sa dvoje dece u rukama ispred vrata autobusa. Bugarski mediji javljaju da je nesrena žena poginula ispred srednjih vrata autobusa dok je pokušavala da spasi dvoje dece.

Sedam putnika se spasilo iz vatre razbivši prozor, te su ispričali da su u trenutku nesreće spavali pa ne znaju šts se dogodilo.

Oni su prevezeni u bolnicu Pirogov u bugarskoj prestolnici Sofiji i u stabilnom su stanju, navelo je bolničko osoblje. Zadobili su opekline, a jedna osoba je slomila nogu.

Bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je poginulo 45 osoba u najsmrtononosnijoj autobusnoj nesreći u istoriji te zemlje.

Privremeni ministar unutarnjih poslova Bojko Raškov rekao je da su tela bila zbijena i potpuno spaljena.

„Prizor je zastrašujući, zastrašujući, nikada nisam video ništa slično“, rekao je Raškov novinarima na mjestu nesreće.

Šef bugarske istražne službe Borislav Sarafov rekao je da su četiri autobusa severnomakedonske putničke agencije ušla u Bugarsku iz Turske u ponedeljak uveče.

„Ljudska greška vozača ili tehnički kvar dve su verzije nesreće“, rekao je ranije Sarafov.

Sarafov je dodao da zbog lošeg stanja u kome se tela nalaze neće biti moguće odmah odrediti tačne identitete žrtava. DNK analiza potrajaće nekoliko dana, upozorio je Safarov.

„Bugarska očekuje da Severna Makedonija pošalje biološki materijal rođaka poginulih, kako bi identifikacija bila moguća“, rekao je on.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je novinarima u Sofiji da je ovo „ogromna tragedija“ i izrazio saulešće porodicama stradalih.

Putnike probudio zvuk eksplozije

Zaev je rekao da je razgovarao s jednim od sedmoro preživelih, koji mu je rekao da su putnici spavali kad ih je probudio zvuk eksplozije. Preživeli putnik je dodao da su putnici sa zadnjih mesta uspeli da razbiju prozor i iskoče iz autobusa.

Etnički Albanac Osman (31) rekao je Rojtersu u Skoplju da je s bratom i sestrom posetio kancelariju putničke agencije, kako bi saznali informacije o svojim roditeljima.

„Ne znamo jesu li bili u tom autobusu, nemamo informacije o njima. Agencija se ne javlja na telefon, možda ćemo morati u Bugarsku“, rekao je.

(Nova.rs)