Početna strana > Hronika > Nova: Vlada Srbije 2017. potpisala memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto, kojim je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma
Hronika

Nova: Vlada Srbije 2017. potpisala memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto, kojim je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. decembar 2021.

 Vlada Srbije potpisala je 2017. godine memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto, kojim je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma, navodi se u dokumentu koji su objavile novine Nova.

Vlada premijerke Ane Brnabić potpisala je memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto Minerals Development Limited i Rio sava Exploration doo Beograd, piše Nova, prenosi Fonet.

U memorandumu, koji nije obavezujući, ali koji pokazuje nameru vlasti da sarađuje sa Rio Tintom i da toj kompaniji omogući eksploataciju litijuma u Srbiji, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu grupu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekte projeka Jadar.

Vlada Srbije, takođe, istakla je da je spremna da preduzme mere radi osiguranja efektivne i efikasne koordinacije između različitih organa i institucija u vezi sa postupkom izdavanja dozvola za rudnike i preradu ruda, prenosi list.

Od kompanije Rio Tinto se očekuje da postupa u skladu sa internim smernicama, pravilima i procedurama u realizaciji projekta, nastavi sa geološkim istraživanjima i studijama ležišta Jadar i da u potpunosti i aktivno promoviše srpske i međunarodne standarde zaštite životne sredine.

Brnabić je najavila da će projekat početi 2023. godine, prenosi list.

(Fonet-Nova)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner