Početna strana > Hronika > Nova DSS: Bez obzira na spoljne pretnje, niko nema pravo da krši ustav pri rešavanju pitanja KiM
Hronika

Nova DSS: Bez obzira na spoljne pretnje, niko nema pravo da krši ustav pri rešavanju pitanja KiM

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. januar 2023.

Predsedništvo Nove Demokratske stranke Srbije (Nova DSS) ocenilo je danas da niko nema pravo, bez obzira na sve spoljne pretnje, ucene i ultimatume, da rešavanju pitanja Kosova i Metohije pristupa kršeći Ustav Srbije, kao i da plan SAD i EU za rešavanje kosovskog pitanja treba odbaciti u celosti.

Predsedništvo te stranke je u zaključku ocenilo da je politika rešavanja srpske južne pokrajine Kosova i Metohije "doživela potpuni krah za koji odgovornost snose sve srpske vlade od 2008. godine do danas".

"Slepo nastavljajući politiku evrointegracija i nakon priznavanja secesije Kosova od strane većine država Evropske unije kao i najmoćnijih država Zapada, srpske vlasti dovele su Srbiju pred ponor i zahtev da i sama prizna secesiju svoje juže pokrajine", navodi se u saopštenju te stranke.

Prema njihovim rečima, takva "nepromišljena, neznalačka a suštinski kukavička i nedostojna politika mora hitno i korenito da se menja".

"Niko nema prava, bez obzira na sve spoljne pretnje, ucene i ultimatume da rešavanju pitanja KiM pristupa kršeći Ustav Srbije i učestvuje u razgradnji i rastakanju zemlje, njene državne teritorije, njenog nacionalnog identiteta i dostojanstva", ocenili su u saopštenju.

Istakli su da plan EU i SAD za rešavanje kosovske krize treba odbaciti u celini, jer je reč o predlogu "koji je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije" jer predviđa faktičko priznanje južne srpske pokrajine kao nezavisne države, kao i da bi mogao da dovede do daljeg ugrožavanja srpskih nacionalnih interesa, poput Republike Srpske i njenog opstanka.

Predsedništvo Nove DSS ocenilo je i da bi potpisivanje tog, ili nekog sličnog sporazuma koji Srbiju i "secesionističko Kosovo" tretira kao dve ravnopravne strane, "nesumnjivo predstavljalo čin veleizdaje", a da bi potpisnici snosili krivičnopravnu odgovornost.

"Bude li se dosadašnja pogubna politika hitno i korenito zamenila odlučnom odbranom teritorijalnog integriteta države i srpske nacije u celini, Nova DSS će takvom preokretu dati punu i bezrezervnu podršku. Ne bude li do toga došlo, Novi DSS će štititi nacionalne i državne interese odupirući se svakoj podaničkoj i izdajničkoj politici svim raspoloživim demokratskim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima", dodaje se u saopštenju.

(Beta)