Početna strana > Hronika > Norveška obaveštajna služba: Napadač iz Osla je radikalni islamista poreklom iz Irana sa istorijom mentalnih bolesti
Hronika

Norveška obaveštajna služba: Napadač iz Osla je radikalni islamista poreklom iz Irana sa istorijom mentalnih bolesti

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. jun 2022.

Norveška obaveštajna služba PST saopštila je da je 42-godišnji muškarac koji je jutros u Oslu ubio dve i ranio još 21 osobu, prema prvim informacijama, radikalni islamista koji ima istoriju mentalnih bolesti, odranije poznat policiji.

Osumnjičeni, čije ime policija nije javno objavila, poznat je službama bezbednosti od 2015. godine, navodi obaveštajna služba PST.

Osumnjičeni muškarac uhapšen je na licu mesta i optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i terorizma, naveo je tužilac Kristijan Hatlo.

Saopštio je da je reč o norveškom državljaninu poreklom iz Irana koji je odranije "poznat policiji", ali je do sada kažnjavan samo zbog lakših krivičnih dela.

Osumnjičeni je bio naoružan sa dva oružja, saopštila je policija, ali nije rečeno koje je oružje koristio zbog istrage koja je u toku.

Policija je jutros u 1.19 dobila više dojava o pucnjavi u centru glavnog grada Norveške, u noćnom klubu i obližnjim ulicama, a po dolasku na lice mesta napadač je brzo savladan i uhapšen.

Dve osobe su ubijene, a više od 20 je ranjeno na više lokacija – u klubu "London pab", u još jednom klubu u njegovoj blizini, kao i u okolnim uličicama.

"London pab" je bar popularan među homoseksualcima i noćni klub u centru Osla, u kome je za danas bila planirana Parada ponosa, ali je događaj u norveškoj prestonici otkazan.

Saučešće porodicama žrtava izrazio je i norveški premijer Jonas Gar Store, nazvavši pucnjavu "surovim i duboko šokantnim napadom na nevine ljude".

"Saosećam sa žrtvama i njihovim porodicama. Još ne znamo šta stoji iza ovog strašnog čina, ali kvir zajednici koja je sada u strahu i u žalosti želim da kažem da smo svi uz vas", napisao je Store na Fejsbuku.

U Norveškoj je nakon napada proglašen najviši nivo opasnosti od terorizma.

(Rojters, Si-En-En)