Početna strana > Hronika > Noam Čomski: Neoliberalna kuga je sve blokirala; Znalo se već duže vreme da pandemija koronavirusa može da se desi; Mogli su da rade na vakcinama, ali veći profit donosi nova krema za telo
Hronika

Noam Čomski: Neoliberalna kuga je sve blokirala; Znalo se već duže vreme da pandemija koronavirusa može da se desi; Mogli su da rade na vakcinama, ali veći profit donosi nova krema za telo

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. april 2020.

 Noam Čomski (91), čuveni lingvista, filozof, i jedan od najvećih mislilaca današnjice, ovih dana provodi dane u samoizolaciji u Arizoni. Čomski je preko video-linka razgovarao sa Srećkom Horvatom u okviru DiEM25 TV o svetu u doba – ali i posle – koronavirusa.

Prema Čomskom, šokantno je da se u ovom krucijalnom trenutku na čelu Amerike nalazi Donald Tramp, kojeg opisuje kao “sociopatskog pajaca”.

“Koronavirus je veoma ozbiljan, ali moramo da imamo na umu da nam se približavaju još dve veće pretnje. Jedna je ona od nuklearnog rata, a druga globalno zagrevanje. Koronavirus je užasan i može da ima zastrašujuće posledice, ali biće oporavka. A posle ove dve pretnje oporavka nema.”

Amerika ima preveliku moć, a Evropa slepo prati svog gospodara. Dodajte na to smrti hiljade izbeglica na Mediteranu, kaže Čomski, i shvatićete u kolikoj je krizi zapadna civilizacija.

“Koronavirus nateraće nas da razmislimo o tome kakav svet želimo”, kaže on.

Čomski veruje da izvor krize leži u krahu tržišta i neoliberalnoj politici koja je pojačala duboke socio-ekonomske problerme.

“Znalo se već duže vremena da ovakva pandemija može da se desi, i znalo se da će to biti pandemija koronavirusa, modifikacija onoga što smo videli sa SARS-om. Mogli su da rade na vakcinama, da razvijaju zaštitu od potencijalne pandemije, i sa manjim modifikacijama već danas bismo imali vakcinu”, kaže Čomski i dodaje:

“Ali mnogo je veći profit u pravljenju nove kreme za telo nego u pronalaženju vakcine. Neoliberalna kuga je sve blokirala.”

Čomski podseća da su svi znaci upozorenja bili tu.

“Nismo obraćali pažnju na informacije. Kina je 31. decembra obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju. Kineski naučnici ubrzo su izolovali virus. Zemlje u tom delu planete su počele nešto da rade. U Evropi se to dogodilo makar donekle. Nemačka ima pouzdani bolnički sistem i mogla je da uradi nešto za sebe. Neke druge zemlje su ignorisale upozorenja, pre svih Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.”

Videti još:

Henri Kisindžer: Koronavirus može izazvati globalnu ekonomsku propast koja može trajati generacijama. Treba zaštititi principe liberalnog svetskog poretka

(Kurir-https://www.youtube.com/watch?v=t-N3In2rLI4&feature=youtu.be)