Хроника

Њујорк тајмс: Почетак краја готовинског долара

Штампа
недеља, 10. јул 2011.

ВАШИНГТОН – Американци све мање користе готовински новац, дајући предност безготовинском, због чега је савезно министарство финансија први пут за последњих 30 година одлучило да смањи штампање новчаница од пет и 10 долара, објавио је лист „Њујорк тајмс”.

По мишљењу стручњака, већ сада се може говорити о почетку краја готовинског новца у Сједињеним Америчким Државама, с обзиром да је уз помоћ папирних новчаница немогуће платити робу у онлајн продавницама или купити нешто у авиону.

Око 36 одсто вожњи таксијем у Њујорку плаћа се банковним картицама, док већина ресторана на Менхетну има назнаку на менијима „Примамо само картице”, наведено је у чланку.

Стога не чуди да пословни сектор предност све више даје безготовинском обрачуну, будући да је обављање операција с готовинским новцем знатно сложеније од контролисања преноса или скидања новца са банковних картица, објављено је на интернет страници Вести.ру.

Најпопуларнија доларска новчаница у САД и иностранству је она од 100 долара.

Тражња те банкноте с ликом председника Бенџамина Франклина је за последњих 20 година повећана неколико пута и достигла седам милијарди новчаница.

Највећи део тих банкнота налази се у оптицају у иностранству, углавном у Русији, Народној републици Кини, Турској и на Блиском истоку.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]