Početna strana > Hronika > Njujork tajms: Početak kraja gotovinskog dolara
Hronika

Njujork tajms: Početak kraja gotovinskog dolara

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. jul 2011.

VAŠINGTON – Amerikanci sve manje koriste gotovinski novac, dajući prednost bezgotovinskom, zbog čega je savezno ministarstvo finansija prvi put za poslednjih 30 godina odlučilo da smanji štampanje novčanica od pet i 10 dolara, objavio je list „Njujork tajms”.

Po mišljenju stručnjaka, već sada se može govoriti o početku kraja gotovinskog novca u Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom da je uz pomoć papirnih novčanica nemoguće platiti robu u onlajn prodavnicama ili kupiti nešto u avionu.

Oko 36 odsto vožnji taksijem u Njujorku plaća se bankovnim karticama, dok većina restorana na Menhetnu ima naznaku na menijima „Primamo samo kartice”, navedeno je u članku.

Stoga ne čudi da poslovni sektor prednost sve više daje bezgotovinskom obračunu, budući da je obavljanje operacija s gotovinskim novcem znatno složenije od kontrolisanja prenosa ili skidanja novca sa bankovnih kartica, objavljeno je na internet stranici Vesti.ru.

Najpopularnija dolarska novčanica u SAD i inostranstvu je ona od 100 dolara.

Tražnja te banknote s likom predsednika Bendžamina Franklina je za poslednjih 20 godina povećana nekoliko puta i dostigla sedam milijardi novčanica.

Najveći deo tih banknota nalazi se u opticaju u inostranstvu, uglavnom u Rusiji, Narodnoj republici Kini, Turskoj i na Bliskom istoku.

(Tanjug)