Хроника

"Нисан" и "Крајслер" прекинули сарадњу

Штампа
четвртак, 27. август 2009.

Јапански "Нисан" и амерички "Крајслер" сагласили су се да окончају важност уговора, постигнутог минуле године, објашњавајући прекид сарадње "драстичним променама у привредном окружењу."

Због како се наводи "драстичних промена у привредном окружењу" јапански "Нисан" и амерички "Крајслер" сагласили су се да окончају важност уговора, постигнутог минуле године, према коме су један за другог израђивали различите моделе аутомобила.

Одлука о прекиду сарадње две велике ауто-куће донета је пошто је "Крајслер" избегао банкрот подносећи захтев за судску заштиту од поверилаца јуна ове године, како би обавио комплетну реконструкцију презадужене компаније.

Уговором с почетка 2008. године , "Крајслер" је преузео обавезу да производи доставни камион (пикап) за "Нисан" од 2011. године, док је "Нисан" требало да за "Крајслер" израђује компактни седан, који би се продавао на тржишту Јужне Америке касније ове године и мања путничка возила за светско тржиште од 2010. године.

У међувремену је постигнут споразум "Крајслера" и "Фијата", којим је предвиђено да италијански произвођач аутомобила снабдева америчку фирму технологијом производње мањих возила, у замену за власништво над 20 одсто акција "Крајслера".

"Нисан" и "Кајслер" су у заједничком саопштењу, објављеном у среду, навели да одлука о окончању сарадње на програму размене производње "одражава најбоље интересе обе компаније."

Две фирме ће наставити сарадњу на основу посебног уговора из 2004. године, према коме "Нисан" снабдева "Крајслер" мењачима.

Од када је криза захватила светску аутоиндустрију, прекинуто је више уговора о пословниој срадњи између јапанских и америчких аутокомпанија, а најновији пример је план "Тојоте" да ликвидира заједничку фабрику са "Џенерал моторсом" за израду кола у Калифорнији.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]