Početna strana > Hronika > "Nisan" i "Krajsler" prekinuli saradnju
Hronika

"Nisan" i "Krajsler" prekinuli saradnju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 27. avgust 2009.

Japanski "Nisan" i američki "Krajsler" saglasili su se da okončaju važnost ugovora, postignutog minule godine, objašnjavajući prekid saradnje "drastičnim promenama u privrednom okruženju."

Zbog kako se navodi "drastičnih promena u privrednom okruženju" japanski "Nisan" i američki "Krajsler" saglasili su se da okončaju važnost ugovora, postignutog minule godine, prema kome su jedan za drugog izrađivali različite modele automobila.

Odluka o prekidu saradnje dve velike auto-kuće doneta je pošto je "Krajsler" izbegao bankrot podnoseći zahtev za sudsku zaštitu od poverilaca juna ove godine, kako bi obavio kompletnu rekonstrukciju prezadužene kompanije.

Ugovorom s početka 2008. godine , "Krajsler" je preuzeo obavezu da proizvodi dostavni kamion (pikap) za "Nisan" od 2011. godine, dok je "Nisan" trebalo da za "Krajsler" izrađuje kompaktni sedan, koji bi se prodavao na tržištu Južne Amerike kasnije ove godine i manja putnička vozila za svetsko tržište od 2010. godine.

U međuvremenu je postignut sporazum "Krajslera" i "Fijata", kojim je predviđeno da italijanski proizvođač automobila snabdeva američku firmu tehnologijom proizvodnje manjih vozila, u zamenu za vlasništvo nad 20 odsto akcija "Krajslera".

"Nisan" i "Kajsler" su u zajedničkom saopštenju, objavljenom u sredu, naveli da odluka o okončanju saradnje na programu razmene proizvodnje "odražava najbolje interese obe kompanije."

Dve firme će nastaviti saradnju na osnovu posebnog ugovora iz 2004. godine, prema kome "Nisan" snabdeva "Krajsler" menjačima.

Od kada je kriza zahvatila svetsku autoindustriju, prekinuto je više ugovora o poslovnioj sradnji između japanskih i američkih autokompanija, a najnoviji primer je plan "Tojote" da likvidira zajedničku fabriku sa "DŽeneral motorsom" za izradu kola u Kaliforniji.

(RTS)