Хроника

Никола Старџен: Џонсон нема права да нам забрани референдум о независности Шкотске

Штампа
петак, 13. децембар 2019.

 Шкотска премијерка Никола Старџен изјавила је да премијер Велике Британије Борис Џонсон нема право да забрани референдум о независности Шкотске, након што је Шкотска национална партија остварила велику победу на јучерашњим изборима.

Џонсон је током предизборне кампање више пута поновио да ће одбити сваки евентуални захтев за расписивање новог референдума о независности Шкотске.

"Као лидер партије која је у Шкотској доживела пораз немате право да нам станете на пут. ГрађаниШкотске су рекли своје и сада је време да донесу одлуку о својој судбини", поручила је Старџен на конференцији за медије у Единбургу.

Додала је да зна да сви који су гласали за СНП нису за независност, али је остварени резултат сам по себи довољан да се референдум одржи.

Због тога ће, како је истакла, у наредних неколико дана поднети влади званичан захтев за одобрење расписивања референдума.

"Знамо да ће Џонсон то одбити и да ће након тога бити покренута широка дебата око тога да лиКонзервативна партија игнорише демократски избор грађана Шкотске. Време је да премијер почне да слуша наше грађане", поручила је Старџен.

На јучерашњим изборима Шкотска национална партија је у Шкотској освојила 48 мандата, 13 више него у досадашњем сазиву, а добила је 45 одсто гласова, осам одсто више него на изборима 2017. године.

Конзервативци су добили свега шест посланика, Либералне демократе четири, а лабуристи само једног.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]