Početna strana > Hronika > Nikola Stardžen: DŽonson nema prava da nam zabrani referendum o nezavisnosti Škotske
Hronika

Nikola Stardžen: DŽonson nema prava da nam zabrani referendum o nezavisnosti Škotske

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. decembar 2019.

 Škotska premijerka Nikola Stardžen izjavila je da premijer Velike Britanije Boris DŽonson nema pravo da zabrani referendum o nezavisnosti Škotske, nakon što je Škotska nacionalna partija ostvarila veliku pobedu na jučerašnjim izborima.

DŽonson je tokom predizborne kampanje više puta ponovio da će odbiti svaki eventualni zahtev za raspisivanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske.

"Kao lider partije koja je u Škotskoj doživela poraz nemate pravo da nam stanete na put. GrađaniŠkotske su rekli svoje i sada je vreme da donesu odluku o svojoj sudbini", poručila je Stardžen na konferenciji za medije u Edinburgu.

Dodala je da zna da svi koji su glasali za SNP nisu za nezavisnost, ali je ostvareni rezultat sam po sebi dovoljan da se referendum održi.

Zbog toga će, kako je istakla, u narednih nekoliko dana podneti vladi zvaničan zahtev za odobrenje raspisivanja referenduma.

"Znamo da će DŽonson to odbiti i da će nakon toga biti pokrenuta široka debata oko toga da liKonzervativna partija ignoriše demokratski izbor građana Škotske. Vreme je da premijer počne da sluša naše građane", poručila je Stardžen.

Na jučerašnjim izborima Škotska nacionalna partija je u Škotskoj osvojila 48 mandata, 13 više nego u dosadašnjem sazivu, a dobila je 45 odsto glasova, osam odsto više nego na izborima 2017. godine.

Konzervativci su dobili svega šest poslanika, Liberalne demokrate četiri, a laburisti samo jednog.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner