Početna strana > Hronika > Nikola Jovanović: Novi Zakon o glavnom gradu skrivan od odbornika, gradska uprava više ne odgovara Skupštini Beograda, već samo gradskom veću - kojem komanduje Vesić
Hronika

Nikola Jovanović: Novi Zakon o glavnom gradu skrivan od odbornika, gradska uprava više ne odgovara Skupštini Beograda, već samo gradskom veću - kojem komanduje Vesić

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. maj 2019.

Šef odborničke grupe “Saveza za Srbiju” u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da donošenje novog Zakona o glavnom gradu bez javne rasprave, bez znanja odbornika i po hitnoj proceduri, najbolje pokazuje “prezir gradske vlasti prema demokratskim procedurama i svojim sugrađanima”.

“Zašto je zamenik gradonačelnika Goran Vesić krio tekst zakona i lišio građane i njihove odbornike mogućnosti da ga učine boljim, možemo samo da naslutimo”, naveo je u pisanoj izjavi Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Jovanović je dodao da Vesić nije hteo da javnost bude upoznata sa činjenicom da ovim predlogom zakona Beograđani gube mogućnost da sami biraju svoje predstavnike u savetu mesnih zajednica.

“Motiv za sakrivanje teksta zakona od beogradskih odbornika može da bude i to što zakon predviđa da gradska uprava više ne odgovara izabranim predstavnicima građana, to jest Skupštini Beograda, već samo gradskom veću, u kojem Vesić sedi i komanduje”, istakao je Jovanović.

Takođe, gradonačelnik i veće više nisu u obavezi da skupštini grada podnose izveštaje na šest meseci, dodao je Jovanović.

Skupština Srbije trebalo bi danas da razmatra izmene i dopune Zakona o glavnom gradu.

“Gradska vlast će ovaj predlog zakona predstaviti kao veliki korak ka decentralizaciji, što je obična laž”, naveo je Jovanović.

“Niko nije toliko urušio gradske opštine i centralizovao nadležnosti u gradu kao SNS i Goran Vesić od 2014. godine. Gradskim opštinama je oduzeta mogućnost da izdaju poslovni prostor, čime su im dramatično smanjeni prihodi. U ovom periodu su i Gradu Beogradu oduzimane nadležnosti, kao što su pravo da ima svoj javni servis i nadležnost u oblasti vodoprivrede”, dodao je Jovanović.

Jovanović je istakao da usvajanje novog zakona krišom i sa isključivo propagandnim motivima neće popraviti situaciju, već je samo pogoršati i produbiti političku krizu u Beogradu.

Marko Bastać: Svaka naredna blokada radova biće iznenađenje za gradsku vlast

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać izjavio je da neće najavljivati naredne akcije blokiranja radova u centru Beograda zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i da će svaka njihova naredna akcija biti iznenađenje za gradsku vlast.

Bastać koji je održao sastanak sa građanima na Topličinom vencu kazao je novinarima da u narednom periodu neće najavljivati blokade radova iz razloga što "zamenik gradonačelnika Goran Vesić pokušava huliganima da povredi ljude koji se bore da Beograd ostane normalan grad".

"Građani su svakodnevno u kontaktu sa nama. Nećemo samo obaveštavati više večitog zamenika Gorana Vesića", naveo je Bastać.

On je rekao da je upoznao građane sa "skandaloznim zaključkom koji je usvojen na inicijativu zamenika gradonačelnika Vesića da od sada grad Beograd može direktno da tuži svakoga ko blokira radove u gradu".

Bastać je naveo da su na današanjem sastanku jednoglasno odlučili da nastave sa blokadama radova, dok se gradonačelnik ili ostali gradski činovnici, ali i građani ne izjasne kako će izgledati centar grada.

"Jedini cilj koji oni imaju je da iskopaju što više ulica, da centar Beograda presele na drugu lokaciju, u njihov imaginarijum koji zovu Beograd na vodi, a dokaz za sve to je današnja izjava Vesića da će Savski trg biti najveći, najlepši i najznačajnijitrg u Beogradu, sve u cilju da svojim investitorima podignu cenu i profit i da kazne sve ljude koji žive u centru grada, jer ne glasaju za SNS", rekao je Bastać.

Govoreći o najavljenom referendumu stanovnika Starog rada o radovima na njihovoj opštini, Bastać je rekao da je "najveći strah Srpske napredne stranke (SNS) da u ovom momentu građani kažu šta žele".

"Potpuno je jasno da će se građani izjasniti da su protiv svih ovih radova, a ako SNS ili bilo koja vlast misli da ne treba da prihvati mišljenje građana, oni šalju vrlo jasnu poruku šta njih zanima i građani će to osuditi na narednim izborima", rekao je Bastać i dodao da će time gradska vlast ukoliko odbiju tu inicijativu dokazati da je "bahata, nestručna i korumpirana".

Đorđe Miketić iz Incijative "Pešaci nisu maratonci" kazao je da nekoliko godina pokušava da "urazume gradsku vlast" i da je ta inicijativa do sada sakupila 5.000 potpisa građana koji hoće da se izjasne o tome kako će im izgledati ulice.

"Zahtevamo već nekoliko godina da budemo pitani", rekao je Miketić i dodao da su radovi na Topličinom vencu počeli pod parolom "zamene vodovodnih cevi".

On je naveo da su problemi oko samih radova finansijske prirode, jer kako je rekao, ti projekti su "užasno skupi", kao i to da stanari tog dela grada žele da znaju koje će ulice biti prohodne.

On je rekao da ta incijativa zahteva da se radovi obustave dok se građani ne izjasne o njima, kao i da nisu protiv zamene vodovodne mreže i urbanih rešenja.

(Savez za Srbiju, Beta)