Početna strana > Hronika > Nikola Jovanović: Grad Beograd kupio luksuzne džipove „Land Rover Diskaveri“ za komunalnu miliciju za 302 miliona dinara; Vesić: Vozila su nabavljena, da se pokaže autoritet i snaga države – nećemo na njih da idemo trotinetima
Hronika

Nikola Jovanović: Grad Beograd kupio luksuzne džipove „Land Rover Diskaveri“ za komunalnu miliciju za 302 miliona dinara; Vesić: Vozila su nabavljena, da se pokaže autoritet i snaga države – nećemo na njih da idemo trotinetima

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. jul 2020.

Odluka da Grad Beograd umesto udžbenika za sve osnovce, kupi luksuzne džipove za komunalnu policiju, predstavlja vrhunac bahaćenja i rasipanja novca Beograđana. Nabavke su realizovane preko JKP Parking servis po ukupnoj ceni od neverovatnih 302 miliona dinara - navodi se u saopštenju šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikole Jovanovića.

Apsolutno je neprimereno da komunalna milicija u Beogradu nabavlja luksuzne džipove Land Rover Diskaveri (Discovery) za obavljanje redovnih poslova uočavanja i sankcionisanja neprimereno parkiranih vozila. Ove nabavke su utoliko spornije što je predstavnik i vlasnik firmi koje redovno pobeđuju na ovim poslovima, istaknuti funkcioner vladajuće partije Ostoja Mijailović.

Žalosno je da u našem gradu u kome vlast nije obezbedila besplatne udžbenike, nije gradila škole niti obdaništa, ali je zato ukinula mnoge vidove socijalne pomoći, zaštitni znak i "zvanično vozilo" te vlasti bude luksuzni džip Land Rover Diskaveri!

Po promeni vlasti, ova luksuzna vozila će biti prodata, a novac od prodaje biti uložen za bolje uslove predškolaca i osnovaca u Beogradu, zaključuje se u saopštenju.

Vesić: Ova vozila su nabavljena, zato što ta vozila omogućavaju da se pokaže autoritet države - nećemo na njih da idemo trotinetima

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predstavio je novi sistem elektronske kontrole nepropisnog parkiranja nazvan."Oko sokolovo", koji će obavljati specijalno opremljena vozila, i koji ima za cilj da zaustavi bahato parkiranje u Beogradu.

"Sistem znači kraj bahatom parkiranju u ‘žutim trakama’, na tramvajskim šinama, pešačkim prelazima, invalidskim mestima, ali i kraj onima koji svojim vozilima zatvaraju ulaze u stambene zgrade i nepropisno parkiraju na trotoarima", istakao je Vesić, prenosi Beoinfo.

„Ova vozila su nabavljena, zato što ta vozila omogućavaju da se pokaže autoritet države. Na kraju krajeva, najveći broj vozila koja se bahato parkiraju su džipovi, audiji i bemevei. Nećemo na njih da idemo trotinetima, nego ćemo lepo da idemo na njih vozilima koja će pokazati kolika je snaga države!“, rekao je Goran Vesić.

On je dodao da prave efekte sistema očekuju oko 20. avgusta. Vesić je precizirao da sistem pokriva 93 najprometnije ulice, tzv., "crne tačke", gde treba da se reši problem. 

"Odabrali smo one ulice kojima ide gradski prevoz i gde je najveća koncentracija bahatog parkiranja. Danas je počelo postavljanje tabli na početku i na kraju svake ove ulice, kojima se ljudi upozoravaju da je počelo elektronska kontrola parkiranja", rekao je Vesić.

Sve je usklađeno sa Zakonom o zaštiti podataka, dodao je Vesić, napominjući da je saglasnost dao i zaštitnik građana. Prema njegovim rečima, jedna od prednosti sistema je da nema selektivnosti u kažnjavanju, jer snimci istog časa idu na server.

Zamenik gradonačelnika je dodao i da je softver najnapredniji u svetu, da je napravljen u Srbiji i da je vlasništvo "Parking servisa" i Beograda.

On je najavio da će naplata kazni sistemom "Oko sokolovo” početi 10. avgusta.

"U prvoj nedelji samo će se snimati, a od 3. avgusta svako ko napravi prekršaj dobijaće na kućne adrese ne kazne već obaveštenje sa slikom, mestom prekršaja, visinom kazne koja bi bila  naplaćena,informacijom da je još uvek test faza, kao i molbom da to više ne čine", rekao je Vesić.

(direktno.rs, Fonet, NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner