Početna strana > Hronika > Nikola Hajdin: Trebalo je ovaj narod na vreme navikavati da je Kosovo izgubljeno; Kako vi više zamišljate Kosovo u Srbiji?
Hronika

Nikola Hajdin: Trebalo je ovaj narod na vreme navikavati da je Kosovo izgubljeno; Kako vi više zamišljate Kosovo u Srbiji?

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. januar 2018.

 Kosovo je propala stvar, rekao je Nikola Hajdin, bivši predsednik SANU u čak tri mandata, za najnoviji Nedeljnik

Bivši predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin izjavio je za najnoviji Nedeljnik da je Kosovo izgubljeno za Srbiju.

"Kosovo je propala stvar. Trebalo je ovaj narod navikavati na vreme da je Kosovo izgubljeno, kao što je govorio Dobrica Ćosić", ocenio je Hajdin, kroz čiji se život i karijeru prelama novija srpska istorija i koje se bez preterivanja može okakrakterisati kao svedok veka.

"Kakvo srpsko Kosovo? Kako vi više zamišljate Kosovo u Srbiji? Možete li da zamislite neku opštinu u centralnoj Srbiji ili u Vojvodini čiji je predsednik Albanac? Ne možete, naravno, kao ni ja", rekao je Hajdin i upitao: Šta ćemo sa dva miliona Albanaca u Srbiji.

"Naš interes je da iz Kosova izvučemo najbolje što možemo. A to je da sačuvamo te naše ljude koji su ostali da žive na Kosovu i sakralne objekte, kao i da naša kulturna baština i baština SPC dobije međunarodnu zaštitu", konstaovao je Hajdin, koji je u čak tri mandata bio na čelu SANU.

"Na Kosovu sveukupno ima 100.000 Srba, uključujući i one Srbe s Kosova koji žive na Terazijama i idu avionom u Prištinu. Dakle, 100.000 Srba može da dobije onoliko prava koliko im pripada u odnosu na dva miliona Albanaca. Ne možemo nešto preterano da očekujemo", ocenio je Hajdin.

On je ukazao da su Albanci oterali Srbe iz Prištine, Prizrena, Đakovice.

"Šta nam onda znači teritorija kada tu više Srba nema? Ne postoji nijedna zemlja u Evropi u kojoj živi većina nekog naroda, a da ona pripada manjinskom narodu. Nažalost, to je surova realnost i činjenica. U Mađarskoj uglavnom žive Mađari, u Poljskoj su većinski narod Poljaci, a na Kosovu Albanci. I ne možemo nikako da ih pretvorimo u Srbe", naveo je Hajdin.

Najpoznatiji srpski mostograditelj, dugogodišnji predsednik SANU i jedan od najvažnijih intelektualaca srpskog 20. i 21. veka u svojevrsnoj ispovesti za Nedeljnik osvrnuo se na dešavanja u Kraljevini, Jugoslaviji i Srbiji u proteklom veku, svom begu od ustaškog noža, govorio o kralju Aleksandru, Titu, Miloševiću i Tuđmanu, Đinđiću, zašto je najveći nacionalni interes da postanemo demokratska zemlja, zbog čega kao patrijarhalan narod volimo vođe, te koliki je značaj intelektualne elite, zašto političari ne vole naučnike, kako se osećao kada je na njegov rođendan bombardovan most Sloboda u Novom Sadu i o značaju Mosta na Adi...

(Nedeljnik)