Хроника

Ненад Чанак: Постизање правно обавезујућег споразума између Србије и Косова најважније питање државе - након тога потребне значајно шире надлежности Војводине

Штампа
субота, 12. јануар 2019.

 НОВИ САД - Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да је постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа Србије и Косова најважније питање које наша држава мора да реши.

Он је истакао да застој у преговарачком процесу између Београда и Приштине само додатно компликује ионако сложену ситуацију у региону, јер без свеобухватног уређења односа Србије и Косова није могуће говорити о убрзању европског пута Србије.

Застој у напретку наше земље у процесу придруживања Европској унији резултираће још тежом економском ситуацијом и погоршањем животног стандарда грађана, а трајна нормализација односа са Косовом отвориће пут и за решавање других важних питања у нашем друштву, навео је Чанак у писаној изјави.

Према његовим речима, на сто се морају ставити и питања демократизације државе, која подразумевају пакет нових изборних закона, прихватљивих за све учеснике политичког живота, јер без тога избори ће тешко моћи да се сматрају за фер и поштене.

Чанак је указао и да Србија мора учинити пуно тога како би на много квалитетнији начин био уређен политички систем, што подразумева и значајно шире надлежности Војводине, која мора добити Закон о финансирању надлежности, као и положај у држави за који се историјски изборила.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]