Početna strana > Hronika > Nemački „Fokus“: Ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-500 „Prometej“ je po svojim tehničkim karakteristikama 15-20 godina ispred sličnih zapadnih sistema
Hronika

Nemački „Fokus“: Ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-500 „Prometej“ je po svojim tehničkim karakteristikama 15-20 godina ispred sličnih zapadnih sistema

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. jul 2020.

 Ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-500 „Prometej“ je po svojim tehničkim karakteristikama 15-20 godina ispred sličnih zapadnih sistema, piše nemački portal „Fokus“.

S-500 „Prometej“ sposoban je da uništi satelite, hipersonične rakete i druge pretnje na nebu i u svemiru, prenosi portal. Takozvani „nevidljivi“ avioni (napravljeni pomoću stelt tehnologije) takođe će biti laka meta za najnoviji ruski sistem, podseća autor članka.

Kako je rekao glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Surovikin, S-500 je prva generacija svemirskog odbrambenog sistema.

„S-500 može da uništi gotovo sve postojeće i potencijalne vazdušne mete u bliskom svemiru i u atmosferi, stoga je u stanju da reši pitanja strateške raketne odbrane. Osim toga, reč je o mobilnom sistemu, što znači da se brzo može prebaciti u bilo koji ugroženi pravac“, rekao je direktor Centra za analizu svetske trgovine oružjem Igor Korotčenko, piše portal i pretpostavlja da bi se sistem mogao uvrstiti u sastav naoružanja već ove godine.

Autor članka podseća da su kineski eksperti 2019. godine pretpostavili da će S-500 biti jedan od najnaprednijih borbenih sistema u Rusiji, a možda i u celom svetu. Domet sistema je 600 kilometara, što navodi na pretpostavku da se može koristiti i za zaštitu od meteorita i drugih nebeskih tela.

(Sputnik)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner