Хроника

Немачки „Цајт“: Ново истраживање спроведено међу грађанима Немачке показало да САД представљају много већу претњу за европску безбедност него Русија

Штампа
уторак, 12. фебруар 2019.

 Ново истраживање спроведено међу грађанима Немачке показало је да Сједињене Америчке Државе представљају много већу претњу за европску безбедност него Русија, пише немачки лист „Цајт“, позивајући се на анкету Фондације Фридриха Еберта.

Резултати овог истраживања биће представљени средином фебруара на годишњој Минхенској конференцији за безбедност. 

Према резултатима истраживања, сваки други учесник анкете (50 одсто) оценио је да су САД главна претња за европске земље, док је 33 одсто Немаца највећу претњу видело у Русији.

Осим тога, половина испитаника (50 одсто) види ширење НАТО-а као разлог за погоршање безбедности у Европи, а 41 одсто Немаца сматра да претњу представља ширење Европске уније. Притом, више од половине испитаника (54 одсто) сматра да Европа мора више да улаже у безбедност.

Такође се наводи да су анкете биле проведене и у неколико других европских земаља, а резултати су показали да већина грађана Србије (85 одсто), Украјине (74 одсто) и Пољске (67 одсто) сматра да њихове земље не добијају одговарајуће признање на међународној сцени.

Подсетимо, раније је социолошки институт „Форса“ спровео истраживање о односу грађана Немачке према изградњи гасовода „Северни ток 2“. Према резултатима, само 13 одсто испитаника било је против реализације пројекта, док је 73 одсто сматрало изградњу гасовода правом одлуком.

(Спутник)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]