Хроника

Немачка штампа: Мачо-Србија ћути о женском фудбалу

Штампа
четвртак, 14. јул 2011.

На Мундијалу у Немачкој жене играју бољи, атрактивнији и технички и тактички зрелији фудбал него добро плаћене мушке „звезде“ Србије. Како онда да се у српским медијима о Светском првенству за жене готово ништа не пише?

Лист Аугсбургер алгемајне (Аугсбург) преноси чланак агенције DPA која примећује да „Мачо-земља Србија ћути о женском фудбалу“. Поименично се помињу „булеварски“ листови Курир, Новости, Прес, и наводи да „ни у озбиљним новинама“ као што су Политика и Блиц ситуација „није ништа боља“.

Аугсбуршки дневник цитира и селектора српске женске фудбалске репрезентације Перицу Крстића, који говори о „предрасудама у Србији“ те да у „Фудбалском савезу Србије сматрају да је фудбал искључиво мушки спорт, за чим се поводе и медији“, па о женском фудбалу – ћуте.

Наводи се и мишљење „професорке права Зорице Мршевић, која је стручњак за женска права и теорије насиља“, и сматра да се у Србији „мушки фудбал заправо подсвесно плаши женске конкуренције“.

Чланак се наставља речима: „Пссст, на Мундијалу у Немачкој жене играју бољи, атрактивнији и технички и тактички зрелији фудбал него наше превише добро плаћене мушке ’звезде’ – морали би и медији у Србији да увиде. „Јер, на овом Светском првенству се „показује сјај фудбала који је чиста супротност мушкој фудбалској стварности у Србији“. Лист додаје и да су прошле године већу пажњу јавности привукли српски фудбалски хулигани – у чијим је акцијама више особа повређено, а једна изгубила живот – него фудбалери.

(Дојче веле)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]