Početna strana > Hronika > Nemačka štampa: Mačo-Srbija ćuti o ženskom fudbalu
Hronika

Nemačka štampa: Mačo-Srbija ćuti o ženskom fudbalu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 14. jul 2011.

Na Mundijalu u Nemačkoj žene igraju bolji, atraktivniji i tehnički i taktički zreliji fudbal nego dobro plaćene muške „zvezde“ Srbije. Kako onda da se u srpskim medijima o Svetskom prvenstvu za žene gotovo ništa ne piše?

List Augsburger algemajne (Augsburg) prenosi članak agencije DPA koja primećuje da „Mačo-zemlja Srbija ćuti o ženskom fudbalu“. Poimenično se pominju „bulevarski“ listovi Kurir, Novosti, Pres, i navodi da „ni u ozbiljnim novinama“ kao što su Politika i Blic situacija „nije ništa bolja“.

Augsburški dnevnik citira i selektora srpske ženske fudbalske reprezentacije Pericu Krstića, koji govori o „predrasudama u Srbiji“ te da u „Fudbalskom savezu Srbije smatraju da je fudbal isključivo muški sport, za čim se povode i mediji“, pa o ženskom fudbalu – ćute.

Navodi se i mišljenje „profesorke prava Zorice Mršević, koja je stručnjak za ženska prava i teorije nasilja“, i smatra da se u Srbiji „muški fudbal zapravo podsvesno plaši ženske konkurencije“.

Članak se nastavlja rečima: „Pssst, na Mundijalu u Nemačkoj žene igraju bolji, atraktivniji i tehnički i taktički zreliji fudbal nego naše previše dobro plaćene muške ’zvezde’ – morali bi i mediji u Srbiji da uvide. „Jer, na ovom Svetskom prvenstvu se „pokazuje sjaj fudbala koji je čista suprotnost muškoj fudbalskoj stvarnosti u Srbiji“. List dodaje i da su prošle godine veću pažnju javnosti privukli srpski fudbalski huligani – u čijim je akcijama više osoba povređeno, a jedna izgubila život – nego fudbaleri.

(Dojče vele)