Početna strana > Hronika > Nela Kuburović: Srbija će uložiti žalbu na odluku Haga o izručenju Vjerice Radete i Petra Jojića; Očekujem pozitivniji izveštaj Serža Bramerca
Hronika

Nela Kuburović: Srbija će uložiti žalbu na odluku Haga o izručenju Vjerice Radete i Petra Jojića; Očekujem pozitivniji izveštaj Serža Bramerca

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. maj 2019.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je Ministarstvo dobilo odluku Mehanizma za krivične sudove u Hagu o izručenju dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), optuženih za nepoštovanje suda, ali i najavila da će Srbija uložiti žalbu.

Kuburović ocenjuje da je "licemerno" od Haga da kaže da svedoci ne smeju da se pojave u Beogradu i da radikalima mora da se sudi u Hagu.

"To nije zahtev Tužilaštva već zahtev suda. Sudska odluka je juče stigla u Ministarstvo pravde. Srbija ima pravo žalbe, ona će to osporiti", rekla je Kuburović a prenela televizija Hepi.

Ministarka kaže da očekuje da će izveštaj glavnog tužioca Mehanizma za krivične sudove u Hagu Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tom institucijom biti "pozitivniji".

"Bramerc dva puta godišnje posećuje Srbiju. Ovog puta nemamo strah od toga da Srbija ne sarađuje sa Hagom, naprotiv, ističe se da Srbija sarađuje. Ono što je bitno i što se stalno potencira je da ne postoji dovoljno regionalna saradnja i tu je uvek moj sukob sa tužiocem jer mi ne znamo na koga se to odnosi mada je činjenica da ta saradnja ne funkcioniše sa Hrvatskom", rekla je Kuburović.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) doneo je nedavno odluku da se članovima Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti i Petru Jojiću ne sudi u Srbiji, već da se uhapse i izruče u Hag.

Radeta i Jojić osumnjičeni su da su pretnjama i podmićivanjem uticali na svedoke optužbe u haškim procesima protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja. Radeta je izjavila da ona i njen stranački kolega Petar Jojić nemaju nameru da dobrovoljno odu u Hag.

(Beta)

Videti još: Serž Bramerc za N1: Postoji pravna osnova da se Radeta i Jojić predaju Hagu, a čak i da ne postoji takva osnova - Vlada Srbije ima obavezu da je stvori; Razočaran sam što se osuđenici u Hagu još uvek smatraju "nacionalnim herojima"