Хроника

Нела Кубуровић о одлуци да се Морина не изручи Србији: Још једном је политика изнад права и правде; Небојша Стефановић: Северна Македонија погазила суштину међународног права

Штампа
среда, 14. август 2019.

Министарка правде Србије Нела Кубуровић оценила је да одлуке Врховног суда Северне Македоније да нису испуњени услови за екстрадицију Томора Морине Србији показала да је још једном политика била изнад права и правде.

"Ово је велика срамота за међународно право, али је још већи удар и велика туга за породице жртава, које већ деценијама чекају правду за своје најближе. Иако су органима Северне Македоније били достављени сви потребни доказни материјали, одлучено је супротно истини и чињеницама", наводи се у саопштењу Министарства правде.

Кубуровић је истакла да Србија неће одустати да трага за починиоцима најтежих дела против човечности, без обзира на њихову националну или етничку припадност, "јер то дугујемо жртвама и њиховим породицама".

Врховни суд Северне Македоније потврдио је раније данас одлуку скопског кривичног суда да нису испуњени услови за екстрадицију бившег припадника ОВК Томора Морине Србији.

"Врховни суд је 14. августа донео решење којим потврђује речење Кривичног савета Оделења за организовани криминал Основног кривичног суда Скопље, који је одлучио да нису испуњење законске претпоставке за екстрадицију особе Т. М, држављанина Велике Британије и Републике Косово", навели су у саопштењу.

Стефановић: Погажено међународно право

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да одлука надлежних органа Северне Македоније да не постоје услови за изручење Томора Морине нашој земљи говори да су погазили суштину међународног права и дубоко повредили сећање на све невине жртве.

Не може постојати оправдање да неко ко се сумњичи за ратне злочине против цивилног становништва буде пуштен на слободу, уместо да одговара за смрт многих недужних људи, навео је Стефановић у писаној изјави.

Према његовим речима, недопустиво је да се у оваквим случајевима било која земља води политиком, што је у овом случају више него очигледно, јер свако мешање политике у право увек доноси нову неправду и увреду за жртве.

Стефановић је рекао да је за жаљење и чињеница да су поједини приштински медији и званичници убрзо након хапшења Морине рекли каква ће одлука бити, што баца сенку на регуларност читавог поступка.

Потерница Србије за Морином остаје на снази, јер ратни злочини не застаревају, и очекујем да ће он кад тад одговарати за тешке злочине које је починио на Косову и Метохији, поручио је Стефановић.

(Бета, Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]