Početna strana > Hronika > Nela Kuburović o odluci da se Morina ne izruči Srbiji: Još jednom je politika iznad prava i pravde; Nebojša Stefanović: Severna Makedonija pogazila suštinu međunarodnog prava
Hronika

Nela Kuburović o odluci da se Morina ne izruči Srbiji: Još jednom je politika iznad prava i pravde; Nebojša Stefanović: Severna Makedonija pogazila suštinu međunarodnog prava

PDF Štampa El. pošta
sreda, 14. avgust 2019.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović ocenila je da odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Tomora Morine Srbiji pokazala da je još jednom politika bila iznad prava i pravde.

"Ovo je velika sramota za međunarodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava, koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže. Iako su organima Severne Makedonije bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, odlučeno je suprotno istini i činjenicama", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kuburović je istakla da Srbija neće odustati da traga za počiniocima najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, "jer to dugujemo žrtvama i njihovim porodicama".

Vrhovni sud Severne Makedonije potvrdio je ranije danas odluku skopskog krivičnog suda da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine Srbiji.

"Vrhovni sud je 14. avgusta doneo rešenje kojim potvrđuje rečenje Krivičnog saveta Odelenja za organizovani kriminal Osnovnog krivičnog suda Skoplje, koji je odlučio da nisu ispunjenje zakonske pretpostavke za ekstradiciju osobe T. M, državljanina Velike Britanije i Republike Kosovo", naveli su u saopštenju.

Stefanović: Pogaženo međunarodno pravo

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da odluka nadležnih organa Severne Makedonije da ne postoje uslovi za izručenje Tomora Morine našoj zemlji govori da su pogazili suštinu međunarodnog prava i duboko povredili sećanje na sve nevine žrtve.

Ne može postojati opravdanje da neko ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da se u ovakvim slučajevima bilo koja zemlja vodi politikom, što je u ovom slučaju više nego očigledno, jer svako mešanje politike u pravo uvek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve.

Stefanović je rekao da je za žaljenje i činjenica da su pojedini prištinski mediji i zvaničnici ubrzo nakon hapšenja Morine rekli kakva će odluka biti, što baca senku na regularnost čitavog postupka.

Poternica Srbije za Morinom ostaje na snazi, jer ratni zločini ne zastarevaju, i očekujem da će on kad tad odgovarati za teške zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji, poručio je Stefanović.

(Beta, Fonet)