Početna strana > Hronika > Nedeljko Čubrilović: "Oluja" simbol pogroma Srba, ono što je započeto i nije u potpunosti izvršeno u Drugom svetskom ratu Hrvatska je ostvarila 1995.
Hronika

Nedeljko Čubrilović: "Oluja" simbol pogroma Srba, ono što je započeto i nije u potpunosti izvršeno u Drugom svetskom ratu Hrvatska je ostvarila 1995.

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 03. avgust 2020.

 BANjA LUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocenio je danas da je akcija "Oluja" simbol pogroma jednog naroda i ukazao da taj pogrom Srbi nikada ne smeju da zaborave.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika Narodne skupštine Srpske, a povodom obeležavanja 4. avgusta - Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", Čubrilović je ukazao da je u toj akciji Hrvatska etnički očišćena od 250.000 Srba i naglasio da je to najveći zločin izvršen u poslednjem ratu na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kako je naveo, Srbi u nacističkoj Hrvatskoj ubijani su u ustaškim logorima smrti, ali uspeli su da prežive taj stravičan pogrom.

Podseća da su Srbi uspeli da opstanu na svojoj zemlji, na svojim ognjištima, iako je nacistička NDH, po okrutnosti koju je primenjivala prema srpskom, jevrejskom i romskom narodu šokirala čak i nemačke i italijanske fašiste.

"Nažalost, ono što je započeto i nije u potpunosti izvršeno u Drugom svetskom ratu, republika Hrvatska je ostvarila u ovom poslednjem ratu u kom je četvrt miliona Srba proterala sa svoje zemlje", naglasio je Čubrilović.

Dodao je da je sramotno to što pogrom jednog naroda sa svoje teritorije, republika Hrvatska danas proslavlja kao dan svoje pobede i naglašava da Hrvatska nikada nije sankcionisala počinioce zločina nad nedužnim srpskim civilima počinjene u vojnoj akciji Oluja.

"Republika Hrvatska nije osudila rušenje, paljenje i uništavanje srpske imovine i nije u potpunosti obeštetila vlasnike te imovine", podsetio je Čubrilović.

Podseća i da su na veliki srpski praznik, Svetog Iliju 1941. godine hrvatske ustaše pobile 506 Srba iz Smiljana kod Gospića, rodnog sela Nikole Tesle, a u ovom ratu su ubili još 20 Srba posle čega je Teslino rodno selo ostalo pusto.

"Ovaj primer sudbine Srba u selu Smiljanu najbolje ilustruje sudbinu i zločin nad Srbima u Hrvatskoj. Akcija Oluja je simbol pogroma jednog naroda, pogroma koji Srbi, ma gde živijeli, nikada ne smeju da zaborave", naglasio je Čubrilović.

Ocenio je da je veoma važno to što Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju godišnjicu stradanja i progona Srba iz Hrvatske, kako bi sačuvali kulturu sećanja na etničko čišćenje srpskog naroda i buduće generacije upoznali sa velikom žrtvom srpskog naroda.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner