Хроника

Небојша Зеленовић: Власт и опозиција морају да дођу до споразума, иначе ће се понављати догађаји попут оног испред Председништва

Штампа
недеља, 11. август 2019.

 Председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић оценио је у Новом дану да власт и опозиција морају да искористе сваки тренутак и оно мало времена што је остало да дођу до споразума, иначе ће се понављати догађаји попут оног испред Председништва, када је дошло до сукоба обезбеђења и организатора протеста "1 од 5 милиона".

Коментаришући напад на студента Срђана Марковића испред Председништва Србије, Зеленовић је рекао да су организатори најавили да ће доћи до Председништва и председнику предати налаз Стручног тима протеста.

"Зашто је обезбеђење онако реаговало и ко су они људи који су чували зграду Председништва? То што се сада дешава са оваквим изливима агресије није ништа ново", истакао је Зеленовић.

Он је после другог округлог стола одржаног на Факултету политичких наука у петак, рекао да Србија клизи ка озбиљном сукобу ако се не омогући слободно гласање и не испуне захтеви опозиције.

Упитан ко би се с ким сукобио, председавајући СзС каже да грађани и опозиција већ осам месеци мирно протестују И поручују да желе поштене изборе, а да је са друге стране "18 разбијених глава".

"Сваке недеље имате неку ствар која подгрева атмосферу и Александра Вучића који нема намеру да од тога одустане. Ово је сада његова одговорност, ако не прихвати захтеве, он ће бити најодговорнији", истакао је гост Дана уживо.

Представници опозиције су истакли три услова који се морају испунити, а то су смене и промене састава РЕМ-а, РИК-а и Агенције за борбу против корупције. Представници власти су после другог округлог стола рекли да је владајућа странка спремна да прихвати део сугестија цивилног сектора који не захтевају измене постојећих закона.

Зеленовић објашњава да то што је на округлом столу изнела представница ЦРТА-е, да РЕМ и Агенција за борбу против корупције не раде свој посао, пише и у налазима стручног тима "1 од 5 милиона".

"Спинови усвојићемо ово нећемо оно, значи да се размишља шта би могло да се уради. Сада је на Вучићу да донесе одлуку", каже Зеленовић.

 Уколико се захтеви не испуне и дође до бојкота избора, Зеленовић каже са СзС спрема своју стратегију за бојкот и објашњава да он не значи седења код куће, вез озбиљан низ активности и кампању која треба да незадовољство грађана каналише у промену.

Упитан да ли рефрендум о Косову може да буде адут власти како би се опозиција натерала на изборе, председавајући СзС каже да је немогуће било шта одлучити док су грађани на улицама, а опозиција ван парламента.

"Ако смо у бојкоту избора не могу да верујем да ће моћи да се деси некакво изјашњавање", каже Зеленовић.

Тема наредног округлог стола биће медији, а гост Дана уживо каже да ће тај сусрет власти и опозиције бити "јако занимљив".

"Бићу на њему. Инсистираћу да говоримо шта све не ваља у медијима и прецизирали смо тај захтев за смену РЕМ-а", истиче Зеленовић.

Према његовим речима РЕМ је најважније тело које контролише електронске медије и подсећа да РЕМ може да одузме фреквенцију оним телевизијама које крше закон.

Видети још: 

Протест "1 од 5 милиона" у Београду: Сукоб демонстраната са Вучићевим обезбеђењем, пробали да пробију ограду код Председништва Србије; Десимир Стојанов: Осилили су се, народу отимају реке, то ни Турци нису радили

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]