Хроника

Небојша Зеленовић са шефом мисије Савета Европе у Србији Тобијасом Флесенкемпером: Влада одбија постмониторинг мисију СЕ о стању демократије у Србији

Штампа
петак, 08. новембар 2019.

Председник Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић поручио је на састанку са шефом мисије Савета Европе (СЕ) у Србији Тобијасом Флесенкемпером да Влада Србије још увек одбија постмониторинг мисију СЕ о стању демократије у Србији, а посебно о ситуацији у локалним самоуправама.

"Власт прича о наводној спремности да организује поштене изборе, а заправо је забранила Савету Европе да пошаље мисију која би утврдила чиме се све власт служи у гушењу основних демократских слобода", рекао је Зеленовић, наводи се у саопштењу Заједно за Србију.

Зеленовић је подсетио на посету председника Комитета за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе Лин Вербек Београду, која је организована након што је Зеленовић у Савету Европе говорио о притисцима на општине и градове у којима на власти није Српска напредна странка (СНС).

"Вербек је јасно рекао да је на састанку са министром државне управе и локалне самопураве Бранком Ружићем разговарао о увођењу постмониторинг мисије у Србији. Ружић је то прво прихватио, а онда је добио пацке од врха државе и постмониторинг мисија није прихваћена, што се никада у историји Савета Европе није догодило. То је дипломатски скандал који још увек није исправљен", рекао је Зеленовић.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]