Početna strana > Hronika > Nebojša Zelenović sa šefom misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijasom Flesenkemperom: Vlada odbija postmonitoring misiju SE o stanju demokratije u Srbiji
Hronika

Nebojša Zelenović sa šefom misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijasom Flesenkemperom: Vlada odbija postmonitoring misiju SE o stanju demokratije u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

Predsednik Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je na sastanku sa šefom misije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Tobijasom Flesenkemperom da Vlada Srbije još uvek odbija postmonitoring misiju SE o stanju demokratije u Srbiji, a posebno o situaciji u lokalnim samoupravama.

"Vlast priča o navodnoj spremnosti da organizuje poštene izbore, a zapravo je zabranila Savetu Evrope da pošalje misiju koja bi utvrdila čime se sve vlast služi u gušenju osnovnih demokratskih sloboda", rekao je Zelenović, navodi se u saopštenju Zajedno za Srbiju.

Zelenović je podsetio na posetu predsednika Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Lin Verbek Beogradu, koja je organizovana nakon što je Zelenović u Savetu Evrope govorio o pritiscima na opštine i gradove u kojima na vlasti nije Srpska napredna stranka (SNS).

"Verbek je jasno rekao da je na sastanku sa ministrom državne uprave i lokalne samopurave Brankom Ružićem razgovarao o uvođenju postmonitoring misije u Srbiji. Ružić je to prvo prihvatio, a onda je dobio packe od vrha države i postmonitoring misija nije prihvaćena, što se nikada u istoriji Saveta Evrope nije dogodilo. To je diplomatski skandal koji još uvek nije ispravljen", rekao je Zelenović.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner