Početna strana > Hronika > Nebojša Zelenović: Da su stranke koalicije „Srbija protiv nasilja“ ostale dosledne, opozicija bi uspela u svojim zahtevima i imali bismo spojene izbore u septembru. Drugog juna će biti sve osim izbora
Hronika

Nebojša Zelenović: Da su stranke koalicije „Srbija protiv nasilja“ ostale dosledne, opozicija bi uspela u svojim zahtevima i imali bismo spojene izbore u septembru. Drugog juna će biti sve osim izbora

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 22. april 2024.

Da je sve bilo onako kako su se stranke koalicije Srbija protiv nasilja obavezale, da su svi ostali dosledni, uporni i iskreni u borbi za bolje uslove, verovatno bi u spetembru došlo do spojenih izbora, a opozicija uspela u svojim zahtevima, izjavio je kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

„Jer smo doveli (Aleksandra) Vučića u poziciju da svaki put kada se pred njega postavi legitiman zahtev, ne može, a da ga ne ispuni. Neučestvovanje cele opozicije u izbornom procesu, posebno u Beogradu je nešto što on ne može da podnese, mora da čini ustupke“, rekao je Zelenović u emisiji N1 Studio Live.

Stranka Zejedno jedna je od onih koje su odlučile da ne izađu na predstojeće izbore, 2. juna, a Zelenović podseća da su opozicione stranke okupljene u koaliciji Srbija protiv nasilja ušle u zajedničku borbu da se promene izborni uslovi i da bi, kako kaže, savladali „kriminalnu“ vlast na nekim sledećim poštenim izborima.

„Nakon izbora 17. decembra smo ušli zajedno sa ProGlasom, sa koalicijom NADA sa idejom da se te naše snage grupišu. Ja mislim da smo uradili puno stvari u tom periodu. Prvo smo izdejstvovali da se desi Rezolucija u Evropskom parlamentu, zatim i ‘pravosnažna sudska presuda’ od strane ODIHR-a kroz njihov izveštaj koji kaže da izbori u Srbiji nisu ni slobodni ni pošteni i  šta sve treba tamo da se izmeni“, istakao je Zelenović.

Pošto se, kako kaže, ništa od toga nije desilo, krenuli su, kako podseća na sledeće korake potpisujući 9. marta sporazuum sa ProGlasom i sa koalicijom NADA obavezujući se da će tu borbu nastaviti i u njoj biti jedinstveni, odlučni i da ne mogu pristati na izbore u Beogradu dok se uslovi iz preporuka ODIHR ne primene.

Od potpisivanja sporazuma se, kaže, ništa se nije promenilo.

Ne možemo učestvovati u izborima jer nema nijednog uslova da na njih izađemo, kazao je on.

Zelenović je najavio da stranka Zajedno večeras formira gradski odbor, nakon što je dosadašnji odbor na čelu sa Đorđem Miketićem kolektivno istupio iz članstva stranke Zajedno. Kako je saopšteno ranije, odluka je doneta jer rukovodstvo te stranke nije prihvatilo volju većine članova Gradskog odbora da Zajedno učestvuje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda 2. juna.

Miketić je isključen iz stranke, a kako je istakao Zelenović, „ovo je tema na kojoj se vi morate razići“.

„Verujemo da ne može da se ide na izbore“, rekao je Zelenović uz ocenu da će 2. juna biti sve osim izbora.

O eventualnom izlasku na lokalne izbore stranke Zajedno, Zelenović kaže da će odluka o tome tek biti doneta.

Videćemo kako dalje vezano za samu stranku i lokalne odbore, naveo je on i dodao da će se u kratkom roku o tome odlučivati.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner