Početna strana > Hronika > Nebojša Radmanović: BiH bliža raspadu nego jedinstvenom funkcionisanju
Hronika

Nebojša Radmanović: BiH bliža raspadu nego jedinstvenom funkcionisanju

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. septembar 2009.

Predstavnik Republike Srpske u Predsedništvu Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je danas da toj državi "preti raspad" i da je "korak bliže raspadu, nego jedinstvenom funkcionisanju".

Radmanović je kazao da pojedini predstavnici međunarodne zajednice u BiH to "dobro znaju" i da "direktno učestvuju u tome".

"Reč je o jednom broju stranaca, koncentrisanih oko Kancelarije visokog predstavnika u BiH. Oni podstiču razlike i krize. Naglašavam da to nisu politike njihovih zemalja, već pojedinaca koji svojim potezima šalju poruku da stranci podržavaju samo Bošnjake i to je šteta za čitavu BiH", rekao je Radmanović u intervjuu "Večernjim novostima".

On je dodao i da deo predstavnika međunarodne zajednice "u dosluhu s bošnjačkim političkim krugovima pokušava da servira priču o potrebi ustavnih promena" i napomenuo da ustavne promene nisu preduslov za članstvo u EU.

Radmanović je kazao da RS "možda neće" pristati na pregovore oko promene ustavnog poretka, dodajući da je za svaki dogovor koji će pomoći ulasku u EU.

"Jasno je da se RS neće odreći svojih prava, a pogotovo ne entitetskog glasanja", istakao je Radmanović koji je, komentarišući nedavnu izjavu komesara za proširenje EU Olija Rena da BiH mora da progovori jednim glasom da bi ušla u EU, kazao da je priča o jednom glasu moguća.

"Priča o jednom glasu je moguća, osim ako se ne misli o jednoumlju. Toga nema nigde, ni u EU, pa ni u BiH. Plašim se da se slične floskule izbacuju da bi se BiH udaljila od EU. Mi smo uradili sve što je od nas traženo, ali je naš napredak usporen. Plašim se da se u delu međunarodne zajednice još spore oko toga kako će da izgledaju granice na Balkanu", rekao je Radmanović.

(Tanjug)