Početna strana > Hronika > Nebojša Medojević: Preživeće Italija, ali EU neće
Hronika

Nebojša Medojević: Preživeće Italija, ali EU neće

PDF Štampa El. pošta
utorak, 31. mart 2020.

Zemlja članica NATO-a traži pomoć od Rusije u cilju spasavanja života svojih građana zbog pandemije korone. Opasnost od pandemija spada u pretnje bezbednosti NATO-a, pa samim tim i državama članicama, kao deo biološkog rata. NATO je bio u obavezi da reaguje i obezbedi pomoć „napadnutim” zemljama članicama.

Dogodilo se sasvim drugačije.

NATO uopšte nije reagovao na pandemiju kovida 19. Šta se dešava u štabu NATO-a? Da li on uopšte više postoji? Zašto nije organizovan sastanak lidera zemalja članica NATO-a?

Frapantna je činjenica da je Italiji, zemlji članici NATO-a, u trenucima nacionalne tragedije, onemogućena bilo kakva pomoć NATO-a.

Naprotiv, zemlje članice NATO-a (Poljska i druge) nisu dale dozvolu da humanitarna pomoć Italiji koju je trebalo da pošalje Rusija (koja spasava hiljade života) preleti preko njihovih teritorija.

NATO pokazuje totalnu konfuziju, nesposobnost delovanja u uslovima asimetričnih pretnji i biološkog rata i dalje opstajući na prevaziđenim ideološkim dogmama.

Rusija, Kuba i Kina danas su globalni lideri u borbi protiv kovida 19. Svaki dan kolebanja, politizacije, ideologizacije, geostrateških procena, znači na hiljade izgubljenih života.

 

NATO mora da se radikalno menja. Decenijama je bio razvijan na paradigmi da je SSSR, odnosno Rusija, spoljna pretnja interesima zapadne civilizacije, demokratije, tržišne ekonomije, odnosno kapitalizma i slobodnog sveta.

Ali stvari su se radikalno promenile.

NATO je napadnut iznutra. Danas ne postoji niko na planeti ko za pojavu kovida 19 optužuje Rusiju. Narativ da je Rusija pretnja globalnoj stabilnosti i izvor svih zala pao je u vodu.

NATO je preko noći ostao bez tradicionalnog spoljnog neprijatelja. A dobio je novog, nevidljivog, biološkog – unutrašnjeg neprijatelja. U kojoj je laboratoriji nastao, tek će se otkriti. Ko od globalnih bogova novca stoji iza ove operacije hibridnog rata? Da li je ovaj projekat povezan s projektom lažnih migranata i prebacivanja vojnika Islamske države sa sirijskog ratišta u Evropu? Da li ista duboka država stoji iza invazije islamskih terorista i virusa korona?

 

Izgleda da je cilj isti – Evropa. Preciznije – hrišćanska Evropa.

Zašto NATO nije pomogao Italiji dok prolazi pakao s virusom?

Zašto NATO nije pomogao Grčkoj u krizi s migrantima?

Zašto NATO nije sprečio Erdogana da pusti desetine migranata da krenu na granice Grčke?

Italija, Grčka, Turska su članice NATO-a?

NATO i EU danas u svemu podsećaju na SFRJ na početku krize devedesetih. Formalno postoje, ali u realnosti ne funkcionišu. A čim neka institucija ne funkcioniše, ona se raspada. Istorijski je važna činjenica da su Italiji – zemlji članici NATO-a – u vremenu njene drame pomogle Rusija, Kina i Kuba.

Ovo je začetak novog svetskog poretka koji će biti zasnovan na međusobnom razumevanju, poštovanju suverenosti, saradnji i solidarnosti. Ovo je kraj globalizma i terora nekoliko bolesnih zavereničkih porodica koje stoje iza svih nesreća u 20. veku. EU, NATO, MMF, UN, SZO su prošlost.

Preživeće Italija, ali EU neće.

Preživeće čovečanstvo ili duboka država.

Predsednik Pokreta za promjene, jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik u Skupštini Crne Gore

(Politika)